Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ödeshög kn, SVANSHALS 9:1 SVANSHALS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SVANSHALS KYRKOGÅRD, SVANSHALS KYRKA
1/1/00
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Svanshals kyrkomiljö med det f d sockenmagasinet, den f d skolan och prästgårdarna med tillhörande ekonomibyggnader och torp tillsammans med den omgivande jordbruksbebyggelse utgör en värdefull kulturmiljö med ett framträdande läge i landskapet.

KYRKOGÅRDEN: Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering

KYRKOBYGGNADEN: Svanshals kyrka är ett typiskt exempel på de medeltida kyrkor som ombyggdes under 1800-talets första hälft och fick en nyklassicistisk karaktär. Kyrkans medeltida byggnadshistoria är inte klarlagd, men stora delar av det medeltida murverket finns bevarat i framför allt långhuset och koret. Även tornets nedre delar är sannolikt från medeltiden och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Kyrkan präglas, såväl exteriört som interiört, av den omfattande ombyggnad som skedde 1842-1845 under ledning av byggmästare Abraham Nyström. Exteriören, med sina vitputsade murytor och stora rundbågiga symmetrisk placerade fönsteröppningar och flacka tornhuv har ett stilrent nyklassicistiskt formspråk. Även interiören domineras av 1840-talets ombyggnad med bl a bänkinredningen som ansluter mot väggarna, dörrar, altarring, orgel och orgelläktare. Socknens adliga familjer, framför allt Rehnberg på Renstad och von der Pahlen på Kyleberg har genom frikostiga gåvor på 1600- och 1700-talen satt sin prägel på kyrkan. Det Rehnbergska gravvalvet och gravhällarna i kyrkorummet och vapenhuset är även betydelsefulla delar. Orgeln utgör en välbevarad representant för 1860-talets orgelbyggeri.
Värt att notera är även dopfunten och Stoltz målningar till den äldre läktarbarriären samt tornspirans förgyllda svan.

Sammanfattning
-Det medeltida murverket utgör ett värdefullt historiskt dokument.
-Kyrkans historia är intimt förknippad med ägarna till Renstad och Kyleberg, vilket är tydligt bl a genom specifika inventarier, som t ex altartavlan, predikstolen, begravningsvapnen och pyramiderna.
-Byggmästaren Abraham Nyströms ombyggnad av kyrkan och de i inredningen så typiska ornamenten har ett stort regionalt och kulturhistoriskt värde.