Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ödeshög kn, TREHÖRNA 2:1 TREHÖRNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

TREHÖRNA KYRKOGÅRD, TREHÖRNA KYRKA
11/1/04
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med omkringliggande bebyggelse ett välbevarat sockencentra.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Trehörna kyrka utgör en av Östergötlands få träkyrkor. Kyrkan tillkom på initiativ av ägaren till Trehörna säteri, men även av befolkningen i en skogsbygd med mycket lång väg till kyrkan. Byggnadsskicket visar på ett tydligt och intressant sätt på en lantlig träbyggnadskonst och kyrkans utformning och inredning är helt ett verk av lokala hantverkare. I kyrkans timmerstomme finns bl a bemålade delar från den äldre kyrkobyggnaden, vilka kan ge en inblick i länets äldre målningstraditioner. Samhörigheten med Trehörna säteri är mycket påtaglig, dels genom den geografiska närheten till bebyggelsen men även genom donationer av inventarier och inredning.

Kyrkan har såväl exteriört som interiört i stort sett behållit sin ursprungliga utformning med bl a bevarade portar, fönster och delar av locklistpanelens rika utformning. De vitmålade fasaderna påminner om de samtida stenkyrkornas vitputsade fasader och även det svartmålade plåttaket är ett typiskt uttryck för tidens kyrkobyggnadsideal. Interiören är, trots vissa förändringar, starkt präglad av byggnadstidens ideal med sitt öppna ljusa kyrkorum med trätunnvalv, trägolv, bröstning, bänkinredning och väggfasta bänkar och genom bevarad ursprunglig inredning såsom bl a innerdörrar, orgelläktare och orgelfasad, predikstol, nummertavlor, altartavla och altarring. Den ljusa färgsättningen förstärker intrycket.

Värt att notera är även att läktarens södra sida har bevarat sina gradänger och originalbänkar.

Sammanfattning
" Trehörna kyrka utgör en av Östergötlands få träkyrkor och är tillsammans med Blåviks kyrka de enda träkyrkor som uppfördes i landskapet under perioden 1860-1950.

" Kyrkans exteriör representerar en lokal kyrkobyggnadstradition med sin stenkyrkoimiterande fasadutformning med vitmålad dekorativ panel och svartmålat plåttak.

" Kyrkans interiör är i stort sett bevarad sedan uppförandet och har stora arkitekturhistoriska värden.

" Kyrkans historia är intimt förknippad med ägarna till Trehörna säteri, vilka under lång tid haft patronatsrätt.

" Att förvalta de kulturhistoriska värdena är en viktig uppgift i vården av kyrkan.