Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ödeshög kn, TOLLSTAD 1:11 VÄSTRA TOLLSTAD KYRKOGÅRD

 Anläggning - Värdering

VÄSTRA TOLLSTAD KYRKOGÅRD, VÄSTRA TOLLSTADS KYRKA
1/14/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med skolbyggnaderna, man- och ekonomibyggnaderna vid det f d lönebostället och församlingshemmet en innehållsrik och ålderdomlig kyrkomiljö, som vittnar om kyrkplatsens forna betydelse som sockencentrum. Skolbyggnaderna, som fortfarande är i bruk, bidrar starkt till en historisk kontinuitet.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Västra Tollstad är en av få kyrkor i Östergötland som är orienterad i nord-sydlig riktning. Anledningen till denna annorlunda placering var den numer rivna prästgårdens belägenhet, som hindrade en utvidgning åt öster. Kyrkan utgör ett exempel på de kyrkor som nybyggdes under mitten av 1800-talet till följd av befolkningsökningen. Kyrkan präglas exteriört av byggnadstidens ideal med putsade fasader, symmetriskt placerade fönster, ett relativt flackt sadeltak och tornets låga öppna lanternin. Interiören har, trots den omfattande ombyggnaden 1926, kvar sin nyklassicistiska prägel med ett ljust och luftigt kyrkorum med trägolv och stora delar av originalinredningen bevarad, såsom bl a fönster, dörrar, bänkar, altarring och predikstol. Utrymmet öster om korabsiden har i hög grad bevarat originalskikten och bär dessutom på spår av ålder och patina, vilket idag utgör ett sällsynt inslag i kyrkobyggnaderna. De medeltida murarna finns bevarade i tornets bottenvåning och eventuellt i långhusets närbelägna delar, vilka utgör en viktig källa till kunskap om medeltida stenbyggnadsteknik.
Kyrkan har även ett stort värde ur ett regionhistoriskt perspektiv då den är uppförd av östgötabyggmästaren Abraham Nyström. Även dopfunten har ett regionhistoriskt värde då den tillhör en grupp kalkstensfuntar, som är lokalt tillverkade under 1600-talets andra hälft.

Sammanfattning
" Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med den omgivande bebyggelsen en samlad by- och kyrkomiljö med höga kulturhistoriska värden.

" Kyrkan har en tidstypisk och mycket enhetlig exteriör med putsade fasader, symmetriskt placerade fönsteröppningar och ett relativt flackt sadeltak samt bevarade originaldörrar och fönster.

" Interiörens bevarade och väl sammanhållna ursprungliga inredning med de karakteristiska "Nyströms-ornamenten" ger tillsammans med trägolvet och tunnvalvet kyrkorummet en tidstypisk prägel.