Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ödeshög kn, ÖDESHÖG 15:1 ÖDESHÖGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖDESHÖGS KYRKOGÅRD, ÖDESHÖGS KYRKA
1/1/00
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Miljön runt kyrkan med bl a sockenstugan vittnar fortfarande om den viktiga och långa period då kyrkplatsen var socknens administrativa centrum.

KYRKOGÅRDEN:Grindarna i smidesjärn med texten ÖDESHÖG och årtalet 1792 och som är stämplade från Boxholms bruk är ovanliga och har ett stort kulturhistoriskt värde. Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras den kulturhistoriska bedömningen.

KYRKOBYGGNADEN: Ödeshögs romanska torn utgör en representant för de unika s k östtornskyrkorna. I Östergötlands län finns tre av de drygt femton östtornskyrkor som är kända i Sverige. Det är trots det rivna medeltida långhuset en viktig källa till empiriska, d v s jämförande studier med andra bevarade östtornskyrkor. Tornet och koret med b la bevarade murar, valv, ljudgluggar och fragment av kalkmålningar återstår från medeltidens byggnadsverk. Kyrkans exteriör präglas i hög grad av arkitekt Ferdinand Bobergs omfattande ombyggnad på 1880-talet. Arkitekterna hämtade i slutet av 1800-talet inspiration från olika länder och epoker, vilket avspeglar sig i exteriörens ombyggnad. Interiören karakteriseras framför allt av fyra tidsskikt. Långhusets innertak och andra fragmentariska spår kvarstår av Ferdinand Bobergs restaurering. Läktare, bänkar, altare, armaturer och färgsättningen är Erik Lundbergs tillskott på 1950-talet. 1990-talet har, genom de för sin tid tidstypiska tilläggen som läktarunderbyggnader och lillkyrka, satt sin prägel på kyrkorummet. Bland övriga betydelsefulla komponenter är bl a gravhällarna och draperimålningen i koret och den i exteriören inmurade runstenen.

Sammanfattning
-Östtornet är ett ovanligt väl bevarat byggnadsverk från medeltiden. Att bevara den byggnadshistoriska informationen det bär på är en viktig uppgift i arbetet med att förvalta de kulturhistoriska värdena.

-Kyrkans exteriör med vitputsade fasader och den dekorativa tegelornamentiken visar på arkitekt Ferdinand Bobergs och hans tids arkitekturideal och har ett stort arkitektur- och restaureringshistoriskt värde.

-Arkitekt Erik Lundbergs tillägg i interiören visar på en stark personlig prägel, men även på de restaureringsideal som var aktuella under den här perioden. Lundbergs färgsättning präglar interiören och bl a bänkarna har en originalmålning med spår av flera decenniers brukande.