Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åtvidaberg kn, GÄRDSERUMS KYRKA 1:2 GÄRDSERUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GÄRDSERUMS KYRKA, GÄRDSERUMS KYRKOGÅRD
1/1/00
Motivering
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med de omkringliggande byggnaderna med tidigare administrativ funktion en mycket innehållsrik kulturmiljö som fortfarande vittnar om kyrkplatsens historiska dimension och dess betydelse som socknens centrum. Den monumentala kyrkan med sin tydliga och höga placering utgör även ett riktmärke i landskapet.
Kyrkogården
Kyrkobyggnadens nygotiska stildrag återkommer i kyrkogårdsgrindarna och bidrar till en samstämd och tidstypisk helhet.

En kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.
Kyrkobyggnaden
Gärdserums kyrka framstår som en ovanligt välbevarad och tidig representant för de nygotiska kyrkobyggnaderna som började uppföras vid 1800-talets mitt. Kyrkan är exteriört i det närmaste intakt sedan uppförandet. Interiören är, trots en hel del förändringar, präglad av arkitekt F W Scholanders ursprungliga inredning. Kyrkan representerar en av Scholanders mer självständiga och genomtänkta kyrkobyggnadsverk.

Även interiören är välbevarad och det treskeppiga kyrkorummet karakteriseras av den nygotiska katedralens takhöjd med öppen, rikt utformad takstol. De långa sidoläktarna med enhetliga barriärer och överstycken med målade bibeltexter har bevarade gradänger och bänkar. Till den välbevarade originalinredningen hör även bl a orgelläktare, orgelfasad, bänkinredning, innerdörrar, predikstol, altarring, altare, altarskrank och nummertavlor. Altarets bemålning är sannolikt originalmålningen från Scholanders tid. Denna färgställning återfinns troligen under den nu enfärgade grå målningen i interiören.

Även biutrymmena, som t ex tornet, är försedda med välbevarade detaljer av stort arkitektoniskt och teknikhistoriskt värde, bl a trappräcken och trampmaskin till klockorna.

Sammanfattning
• Kyrkan är en för landsorten ovanligt påkostad kyrkobyggnad. Den är en av de tidigaste nygotiska kyrkorna i landet och dessutom ritad av en av Sveriges mer framträdande arkitekter. Kyrkan representerar en av arkitekt F W Scholanders mer självständiga och genomtänkta kyrkobyggnadsverk och är exteriört i det närmaste intakt sedan uppförandet. Det nygotiska stildraget återkommer i kyrkogårdsgrindarna och bidrar till en samstämd och tidstypisk helhet.

• Samtliga byggnadsdelar, inredning och färgsättning som utgör original från Scholanders tid har mycket stora arkitektur- och konsthistoriska värden.

• Kyrkans historia är intimt förknippad med släkten Adelswärd, vilka både medverkat till kyrkans tillkomst och bekostat stora delar av byggnaden.

• Från den medeltida kyrkan finns en del inventarier kvar, däribland ett triumfkrucifix och en järnbeslagen dörr. Dessa föremål är i sig viktiga dokument, men visar också på en lång historisk kontinuitet och samband med den nu rivna sockenkyrkan.

• Gärdserums kyrka och kyrkogården utgör tillsammans med de omkringliggande administrativa byggnaderna en kyrkomiljö med mycket stora kulturhistoriska värden som vittnar om kyrkplatsen som socknens centrum. Den monumentala kyrkan med sin tydliga och höga placering utgör även ett riktmärke i landskapet.