Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Vellinge kn, FALSTERBO 2:25 FALSTERBO KYRKA

 Anläggning - Värdering

falsterbo kyrka, FALSTERBO KYRKA
12/16/17
Motivering
Falsterbo har en lång historia där samhället under medeltiden var en internationell handelsplats med stort inflytande av Hansan. Det goda sillfisket och det geografiska läget var anledningen till att Falsterbo blev en marknadsplats. Kyrkan ligger idag lite utanför samhället och omges av gräs- och skogbevuxna sanddyner. Havet ligger ett stenkast bort och omgivningarna innehåller mycket stora naturvärden.

Kyrkogården är präglad av naturen och den tidigare sandflykten. Kyrkan ligger djupt nerbäddad och omges av slänter. Gravplatserna är täckta med sand istället för den vanliga singeln. Flera gravar är krattade med mönster i sanden. De karaktäriseras av sent 1800-talsideal med omgärdning av buxbom eller sten. Titlar med anknytning till havet är mycket märkbara på äldre stenar. De nyare delarna karaktäriseras av liggande
stenar i gräs. S:ta Gertruds kyrka är den enda bevarade medeltida byggnaden i Falsterbo. Kyrkan har ett enskeppigt långhus från troligen 1300-tal med tillbyggt rymligt kor i öster och torn i väster från 1400-talet. Långhuset är ovanligt långsträckt och indelas av strävpelare. Kyrkan avspeglar Falsterbos storhetstid. Tornet har trappgavlar och rika blinderingar på gavelröstena, typiska för den baltiska tegelgotiken. Exteriören har en tydlig gotisk utformning. Fönsteröppningarna är mestadels gotiskt spetsbågiga. Flera spår av tidigare muröppningar är synliga i den putsade och vitkalkade fasaden vilket ger ett pedagogiskt värde. Förutom tillbyggd sakristia och vapenhus som revs på 1800- talet, har kyrkan kvar sin medeltida utbredning. Det medeltida tegelmurverket har stort byggnadshistoriskt värde. Taken är avtäckta med munk och nunnetegel som ligger på öppen läkt med understrukna pannor. Detta var tidigare en vanlig konstruktion men är numera mycket ovanlig. Både att använda munk/nunnetegel och att de ligger på öppen läkt är ovanligt. Tekniken har medeltida ursprung, men hur länge Falsterbo kyrka har haft denna typ av tegeltak är okänt. Det är viktigt att bevara en sådan konstruktion för att visa hur äldre tiders tak sett ut och också för att bevara den hantverkskompetens som behövs för att lägga ett sådant tak. Taket måste dock ofta besiktigas på vinden för att kontrollera understrykningen med kalkbruk. Vissa av takstolarna har en ovanlig märkning med runliknande inhuggningar med okänd tillkomst.

Kyrkorummet karaktäriseras av sina kryssvalv, ett handslaget tegelgolv på en bred mittgång och slutna bänkar. Tegelgolvet är från 1954 men är en återanknytning till att det hittats tegelgolv från medeltiden i kyrkan. Det ger en ålderdomlig stämning liksom valven och slutna bänkar där delar är från 1730. De sekundära valven i långhuset vilar på eleganta pilastrar utan kragband. Fragment av kalkmålningar från 1300-1400-talet av S:ta Gertrud, målat direkt på teglet, finns som visar på hur kyrkan utsmyckades när
den byggdes. Kyrkans väggar som är tunt putsade med synlig tegelstruktur ger ett levande och ålderdomligt intryck liksom takbjälkarna i vapenhuset.

En läktare med orgel från 1700-talet på långhusets norra vägg är en ovanlig placering och mycket få orglar från denna tid finns bevarade. I stiftet finns cirka fem orglar från 1700-talet, men Falsterbos orgel är den enda med denna placering. Orgeln är den enda bevarade av Malmlöf och är ovanligt välbevarad med stort kulturhistoriskt värde. Fasaden har originalbemålning och det finns samstämmighet mellan orgelläktaren och fasaden. Det senaste tillskottet i kyrkorummet är orgelläktaren i väster från 1925, ombyggd och
underbyggd 1975, men både orgelfasad och läktare är byggd med inspiration från den äldre orgeln och de två samverkar. Predikstolen är rikt snidad i renässansstil.

Fokus riktas mot det upphöjda och ljusa koret som innehåller ett flertal värdefulla träinventarier, bland dem det ståtliga Kristofferskåpet från 1300-talet med bevarad målning och två stycken nordtyska snidade altarskåp. Altarskåp har funnits i många skånska kyrkor, men numera finns endast 16 mer eller mindre bevarade skåp kvar i Skåne. Falsterbo kyrka har flera skulpturer bevarade som undkom förstörelsen vid
reformationen. Det är dock inte säkert att alla skåp och skulpturer har sitt ursprung i Falsterbo kyrka, de kan också komma från någon av de andra kyrkorna i Falsterbo som fanns under medeltiden.

Kyrkans äldsta inventarium är den åttkantiga stenfunten från 1300-talet med ett flertal inhuggna reliefer. En dopfunt från samma grupp är den i Skanör. Sammanfattningsvis har Falsterbo kyrka både exteriört, interiört och dess inventarier mycket höga kulturhistoriska värden.