Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, BALDRINGE 26:1 BALDRINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

baldringe kyrka, BALDRINGE KYRKA
1/21/20
Motivering
Kyrkan och kyrkogården med sin trädkrans och sitt fria läge på en markerad höjd i det öppna landskapet utgör tillsammans med den närliggande Baldringe gård med sina ålderdomliga byggnader en kulturhistoriskt intressant miljö som fortfarande kan berätta om kyrkplatsens tidigare centrala roll.

Kyrkans tidiga historia med kopplingen till Baldringe gård förstärks av den bevarade runstenen, som är uppställd på kyrkogården samt de medeltida byggnadsdelarna som kvarstår från den första kyrkobyggnaden, som uppfördes under 1100-talets första hälft. Den lokalt hämtade kalktuffen som byggnadsmaterial och absidens utformning med blindarkader har starka förebilder i Lunds domkyrka och kopplingen till ärkebiskopen har framkommit i forskningen runt Ystadsområdets medeltid. Kyrkans enda ingång vetter, ovanligt nog, mot norr vilket stärker kopplingen mellan kyrkobyggnaden och den i norr och väster belägna gårdsanläggningen. Över valven finns även återanvända delar till en äldre takstol, vilka utgör en viktig källa till fortsatt forskning om kyrkans tidiga byggnadsskede. Värt att notera är även absidens ålderdomliga blyplåtstäckning.

Arkitekt Peter Boisens om- och nybyggnad 1883–1884 präglar kyrkobyggnadens exteriör med sitt medeltidsromantiska torn med utanpåliggande trapptorn och rundbågefriser. Ombyggnaden är intressant ur ett lokalhistoriskt perspektiv, då Boisen var stadsarkitekt i Ystad under en lång period på 1800-talet. Kyrkans interiör karaktäriseras också av den omfattande ombyggnaden 1883–1884, men vilken har modifierats genom ändringar på 1950-talet med bland annat nytt golv, fönster och bänkinredning.

Kyrkan har en rad fast inredning och inventarier av högt kulturhistoriskt och konstnärligt värde. De kvarvarande delarna av den tidigare läktarpredikstolen är även intressant som spår av en tidigare relativt ovanlig företeelse med predikstolen placerad över hela triumfbågen. Den rikt skulpterade altaruppsatsen, som är tillskriven mästaren A.S. har en intressant bakgrund, sannolikt från Borrsjö sedan länge rivna kapell, och har en stark koppling till ägarna till Krageholms och Marsvinsholms slott. Även triumfkrucifixet, dopfunten och de ålderdomliga klockorna bidrar till kyrkans långa historiska kontinuitet.