Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, MARSVINSHOLM 1:16 MARSVINSHOLMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

marsvinsholms kyrka, MARSVINSHOLMS KYRKA
1/7/20
Motivering
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med Marsvinsholms slott en medvetet gestaltad miljö där alléer binder samman de olika delarna. Kyrkobyggnaden och kyrkogården bildar i sällskap med det f d kyrkstallet och f d sockenstugan och den omgivande parken en mycket tidstypisk helhet, vilka också bidrar till en historisk kontinuitet. Kyrkomiljön ingår även som en betydelsefull del i området runt Marsvinsholms slott, som är av riksintresse för kulturmiljövården.

Samhörigheten med Marsvinsholms slott är mycket påtaglig, dels genom den geografiska närheten till slottsanläggningen och dels genom kopplingen till de olika ägarna och deras påverkan och bidrag till kyrkobyggandet. Kyrkan har som helhet karaktären av en slottskyrka, med sin rymd och påkostade inredning med detaljer som t ex den återkommande tumlaren i kolonnernas formgjutna betongkapitäl.

Marsvinsholms kyrka är en ovanligt välbevarad och storslagen representant för de nya kyrkobyggnaderna som nyuppfördes till följd av bl. a befolkningsökningen. Kyrkan är såväl exteriört som interiört i det närmaste intakt sedan uppförandet. Kyrkan präglas av arkitekten Christian Zwingmanns genomtänkta och i minsta detalj konsekvent genomförda kyrkobyggnadsverk med mycket medvetet arkitektoniskt uppbyggda fasader med bland annat fönsterplaceringen, som följs upp i interiörens sidoläktares arkader. Kyrkan är även intressant ur ett teknikhistoriskt perspektiv med fasadernas utformning med lokalt handslaget och bränt tegel och det för tiden väldigt moderna nya materialet, formgjuten betong, som återfinns i kolonner, listverk och ornament, såväl exteriört som interiört. De välbevarade fönstren med blyinfattat glas och den murade tornspiran utgör även ovanliga byggnadstekniska konstruktioner.

Även interiören är mycket välbevarad och det treskeppiga kyrkorummet karakteriseras av den nygotiska katedralens takhöjd med dekorativa kryssvalv. De långa sidoläktarna med enhetliga barriärer har bevarade gradänger och bänkar. Till den välbevarade originalinredningen hör även bl. a orgelläktare, orgelfasad, öppen bänkinredning, innerdörrar, predikstol, altarring, altare, dopfunt och nummertavlor. Predikstolens vitmålade gjutjärnsskulpturer utgör ett ovanligt inslag.

Även biutrymmena, som t ex tornet, är försedda med välbevarade detaljer av stort arkitektoniskt och teknikhistoriskt värde, bl a trappräcken och trampmaskin till klockorna.
Såväl exteriört som interiört finns spår av äldre färgsättning och på vinden finns bevarade formar till kyrkans betongornament och handslagna profiltegel.