Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åtvidaberg kn, ÅTVIDABERG 6:48 ÅTVIDS GAMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÅTVIDS GAMLA KYRKA, ÅTVIDS GAMLA KYRKOGÅRD
1/1/00
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
De båda kyrkorna är belägna i Åtvidabergs bruksmiljö, vilken har ett mycket stort social- och industrihistoriskt värde med lång kontinuitet med bl a äldre arbetarbebyggelse, spannmålsmagasin från 1788, kruthus och kalkugn från 1800-talets mitt samt stadsplan och egnahemsbebyggelse från tidigt 1900-tal.


KYRKOGÅRDENS omgivande höga trädkrans, den långa allén av höga tujor samt ett flertal monumentala gravar, bildar tillsammans en kyrkogård med prägel av sent 1800-tal. Flera av gravanläggningarna har ett stort lokalhistoriskt värde genom anknytningen till Adelsnäs och ortens tidiga industri- och näringsliv.

GAMLA KYRKAN präglas såväl exteriört som interiört av flera tidsskikt. Exteriören domineras av de medeltida murarna med tilläggen från Erik Lundbergs återuppbyggnad på 1950-talet samt det mycket påkostade och arkitektoniskt fulländade gravkoret från 1700-talet. Korets interiör har en senmedeltida prägel med det rikt bemålade valvet och Erik Lundbergs tillägg skapar ett modernt kyrkorum. Åtvids gamla kyrka intar därigenom en särställning bland landets kyrkor. Resultatet av Lundbergs restaurering har blivit en kyrka med mycket stora antikvariska och konst- och kulturhistoriska värden, men också med ett betydande arkitektoniskt intresse med en stark personlig prägel. Varje förändring i kyrkans inredning innebär en risk för att den arkitektoniska balansen i kyrkorummet går förlorad.

Kyrkan har även ett stort lokalhistoriskt värde genom att den uppfördes under kopparepokens storhetsperiod. Koret har ett för Östergötland ovanligt rikt utformat stjärnvalv. Kyrkan har ytterligare en intressant dimension, som en av Sveriges få arkitektritade kyrkoruiner. Samhörigheten med Adelsnäs är mycket påtaglig genom rika donationer av inventarier och inredning, som t ex predikstol, altaruppsats och barriären till orgelläktaren. Det Fockianska gravkoret har en mycket medveten arkitektonisk utformning och utgör ett i Östergötland nära nog unikt exempel på senbarock arkitektur.

-Kyrkans senmedeltida murverk, gavlarnas tegelorneringar, korets stjärnvalv och kalkmålningar utgör värdefulla historiska dokument.

-Wisteniusorgeln med tillhörande fasad äger ett mycket stort musikaliskt, orgelhistoriskt och antikvariskt värde.

-Åtvids gamla kyrka är ett av Lundbergs mest framträdande restaureringsarbeten och har i och med detta ett mycket högt arkitektur- och restaureringshistoriskt värde.

-Kyrkans historia är intimt förknippad med ägarna till Adelsnäs samt till disponent Ericson på Åtvidabergs Industrier, vilket är tydligt bl a genom gravkoret och specifika inventarier och inte minst genom bekostandet av återuppbyggnaden.