Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, INGELSTORP 112:1 INGELSTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ingelstorps kyrka, INGELSTORPS KYRKA
4/3/20
Motivering
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med den omkringliggande bybebyggelsen, den före detta prästgården, den före detta skolan och övrig påkostad bebyggelse, ett ovanligt innehållsrikt sockencentrum som utvecklats runt sekelskiftet 1900. Det fornlämningsrika omlandet visar på platsens långa bebyggelsekontinuitet. Kyrkogårdens vitputsade stenmur med gjutjärnsgrindar och trädkrans bidrar starkt till kyrkoanläggningens karaktär. Kyrkomiljön ingår även i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör är en god representant för de nya kyrkobyggnaderna som uppfördes under mitten och slutet av 1800-talet till följd av befolkningsökningen och nya liturgiska idéer. Kyrkan utgör ett välbevarat exempel på den kyrkobyggnadstyp som utvecklades i brytningspunkten mellan nyklassicismen och de under senare delen av 1800-talet utvecklade ”nystilarna”, i detta fall nygotik. Exteriören har bl. a bevarade originaldörrar samt fönster och solbänkar i gjutjärn. Tornuren är ett relativt ovanligt inslag på landsbygdskyrkor.

Kyrkan har även interiört behållit mycket av sin ursprungliga karaktär. Schablonmålningarna, korväggens blåa färgsättning, altaruppsatsen, altarringen, predikstolen, orgelfasaden, innerdörrar och bänkinredning med sina sidogångar kvarstår i stort sett orörda sedan 1870-talet och ger interiören en helgjuten och tidstypisk prägel. De äldre föremålen från den nu rivna kyrkan, såsom läktarbröstningen, predikstolen, altaruppsatsen med sina originalmålningar samt den medeltida dopfunten är betydelsefulla historiska dokument.