Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, SKÅRBY 22:1 SKÅRBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

skårby kyrka, SKÅRBY KYRKA
1/7/20
Motivering
Skårby kyrkoanläggning intar en särställning bland stiftets medeltida kyrkplatser genom den rika förekomsten av runstenar, den tidigmedeltida stenkyrkan med dess ålderdomliga runda kyrkogårdsmur samt kopplingen till Lunds domkyrka. Skårby kyrka brukar räknas som en av Skånes tidiga stenkyrkor, möjligen uppförd omkring 1100. Långhuset och det smalare rakslutna koret återstår från denna första period och utgör unika byggnadskonstruktioner som kan berätta om Skånes tidiga kyrkobyggande. Kyrkans murverk härstammar från de olika byggnadsperioderna under medeltiden och utgör en viktig källa till kunskap om medeltida byggnadsteknik med bl. a sydportalen och delar av nordportalen. Murverket innehåller dessutom över valven spår efter igensatta fönsteröppningar och äldre takstolsdelar av ek. Vapenhuset har bevarat sin senmedeltida form med små ljusinsläpp i söder och murade sittbänkar och de äldre fönsterbågarna med smidesgaller och sydportalens ålderdomliga port utgör värdefulla historiska dokument.

Kyrkans placering på en markerad höjd med den omgivande rundade kyrkogårdsmuren utgör tillsammans med omgivande bebyggelse, som den f d prästgården och församlingshemmet en kulturhistorisk värdefull bymiljö som vittnar om kyrkplatsen som socknens tidiga centrum. Kyrkbyn utgör även en betydelsefull del av riksintresseområdet.

Kyrkan har en intressant koppling till Hunnestads och Marsvinsholms gods, dels genom donationer till kyrka, såsom altaruppsats och predikstol, men även genom initiativet till 1800-talets församlingssammanslagningar som fick till följd att Skårby kyrka delvis övergavs. Kyrkorummet har därigenom bevarat mycket av sin ålderdomliga karaktär med de medeltida valven med kalkmålningar, tegelgolven med ett flertal gravhällar, de inmurade dopfuntarna, den slutna bänkinredningen och den snidade och målade läktaren. Predikstolen och altaruppsatsen har förutom höga konsthistoriska värden även stora regionala värden då de är tillverkade av den lokalt verksamma mästaren Matthias Stenberg i Ystad.

Kyrkan präglas även av restaureringen, som skedde 1934 under ledning av Erik Lundberg och Otto Rydbeck. Den utfördes med stor hänsyn till kyrkans befintliga värden och tilläggen med glasmålningarna och antependiet skapar ett lågmält modernt kyrkorum.