Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Valdemarsvik kn, GUSUM 4:6 M.FL. GUSUMS GRAVKAPELL

 Anläggning - Värdering

GUSUMS KYRKA
4/26/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, klockstapeln och kyrkparken utgör tillsammans med bruksherrgårdsanläggningen, ekonomibyggnader, arbetar- och tjänstemannabostäder ett värdefullt exempel på en ålderdomlig bruksmiljö av stort kulturhistoriskt intresse.

Kyrkogården
Kyrkogård finns ej i anslutning till kyrkan.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan uppfördes på initiativ av Gusums bruks ägare, och blev församlingskyrka först 1945. Den vitreveterade timmerbyggnaden med spånklätt sadeltak har en enkel och odekorerad karaktär där byggnadens proportioner och takets utformning med spånklädsel och takryttare har bibehållits. Timrade kyrkobyggnader har varit vanligt förekommande men idag finns endast ett fåtal bevarade i länet. Interiören präglas av senare tiders förändringar, framförallt 1900-talets tillägg såsom tillkomsten av det plana innertaket, väggarnas träpanel och den nya orgelns placering i södra korsarmen. Sakristians dörr kan vara ursprunglig. Kyrkans stora antal mässingsföremål tillverkade vid Gusums bruk, såsom dopfunten från 1600-talets senare del, visar på bandet till bruket och dess ägare. Värd att uppmärksamma är predikstolen samt altartavlan från 1940 av Olle Hjortzberg som gjort ett flertal konstnärliga utsmyckningar i framförallt kyrkor.

Sammanfattning
" Gusums kyrka är ett exempel på de kyrkor som uppfördes på bruksledningens initiativ i större brukssamhällen, och utgör tillsammans med herrgårdsanläggningen kärnan i det ursprungliga bruksområdet. Endast ett fåtal brukskapell finns representerade i länet.

" Gusums kyrka är en av de få bevarade timmerkyrkorna i länet. Den är tidstypisk i sitt formspråk med bibehållna proportioner samt ett brant, spånklätt sadeltak krönt av en takryttare. Timrade kyrkobyggnader är numer ovanliga i länet.

" Kyrkans samhörighet med Gusums bruk och dess mässingstillverkning är påtaglig genom mängden mässingsföremål, bl a dopfunten från 1600-talet, som genom århundradena skänkts till kyrkan.