Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Valdemarsvik kn, GRIFTEGÅRDEN 1 M.FL. VALDEMARSVIKS GRAVKAPELL

 Anläggning - Värdering

VALDEMARSVIKS KYRKA
3/6/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkoparken utgör tillsammans med den f d prästgården en yngre kyrkomiljö av kulturhistoriskt intresse som har tillkommit i samband med en mindre tätorts tillväxt.

Kyrkoparken
På grund av rådande snöförhållanden vid inventeringstillfället kunde en kulturhistorisk bedömning inte genomföras. Den kompletteras vid senare tillfälle.

Kyrkobyggnaden
Valdemarsviks kyrka byggdes under 1800-talets senare del i samband med att handelsplatsen utvecklades till tätort till följd av industrialiseringen. Kyrkan tillkom på frivilligt initiativ med hjälp av insamlade medel emedan Valdemarsvik inte blev egen församling förrän 1919. Kyrkans yttre representerar tre historiska byggnadsskeden; det ursprungliga långhuset från 1875-77, det tillbyggda sidoställda tornet från 1905 och 1975-77 års koravslutning samt tillbyggda sakristia. Kyrkan har trots dessa om- och tillbyggnader bevarat mycket av sin stilblandning av nyklassicism och nygotik som är typiskt för tiden. Exteriören karaktäriseras av de vita slätputsade fasaderna, det sidoställda tornets spetsiga gavlar och höga spetsiga spira, det branta sadeltaket, de symmetriskt placerade rundbågiga fönstren, västgavelns fialer och långhusets strävpelare. Interiörens spetsbågiga valv och klassicerande dekorativa element som taklister, pelare och läktarbarriär har bevarats från uppförandetiden. Kyrkorummets tyngdpunkt ligger i koret med det enhetligt utformade altaret, altaruppsatsen och predikstolen ritade av arkitekten Axel Lindegren som förnyade inredningen vid 1917 års restaurering. Endast ett fåtal inredningar från denna tid finns representerade i länets kyrkor.

Sammanfattning
" Kyrkans exteriör har trots om- och tillbyggnader bevarat mycket av sin ursprungliga stilblandning av nyklassicism och nygotik som är typiskt för det sena 1800-talets kyrkobyggande.

" Altare, altaruppsats och predikstol ritade 1917 av arkitekten Axel Lindegren i nationalromantisk stil i tidstypisk mörk färgskala håller en hög hantverksmässig kvalitet och representerar en stilepok som finns bevarad endast i ett fåtal av länets kyrkor.