Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Valdemarsvik kn, SNÄLLEBO 7:1 TRYSERUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

TRYSERUMS KYRKA
9/21/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, gravkapellet och kyrkogården utgör tillsammans med de äldre skolbyggnaderna, det fd ålderdomshemmet och kyrkstallarna en samlad kyrkomiljö som vittnar om platsens tidigare betydelse som socknens centrum. De förr så vanliga kyrkstallarna utgör idag en allt mer sällsynt byggnadskategori i Östergötland. De berättar om en tid då det var kyrkplikt och om den långa väg som många kyrkobesökare hade att färdas.
Kyrkogården
En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan tillhör det stora antal gustavianska kyrkor som uppfördes under senare delen av 1700-talet till följd av den stora befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Slottsarkitekten och hovintendenten Jean Eric Rhen svarade för såväl den yttre som inre gestaltningen vars ursprungliga karaktär har bevarats väl. Exteriören karaktäriseras av ljusa spritputsade fasader med slätputsade detaljer, långhusets brutna takfall, det rundade korets halvkupol och tornhuven som kröns av en öppen lanternin. Interiören äger med sitt höga tunnvalv, sina stora rundbågiga fönster och sin rymliga korabsid en påtaglig arkitektonisk resning och präglas ännu av fast inredning från byggnadstiden - altaruppsats, predikstol, orgel och orgelläktare. Altaruppsatsen som är ritad av Rhen, har en hög konstnärlig kvalitet och är unik i sitt utförande då det är utformat som en hyllning till ätterna Gyllenstierna - Horn. Orgeln besitter ett framträdande musik- och kulturhistoriskt värde såsom ett av orgelbyggaren Pehr Schiörlins främsta arbeten, och är dessutom ovanligt väl bevarad i både klangligt och tekniskt hänseende. På läktaren finns bevarade läktarbänkar och gradänger på var sida om orgeln, vilket är ett allt mer ovanligt inslag i kyrkorna. Ovanligt är även att predikstolen är försedd med dörrar från sakristian. Kyrkans historia är intimt förknippad med ägarna till Fågelviks slott som under lång tid var kyrkans patronater. Deras inflytande över kyrkans byggande var stort, t ex beslutade man om den nya kyrkans placering, anlitade arkitekt och hantverkare samt bidrog genom stora donationer till kyrkans uppförande och dess inredning.

Sammanfattning
" Kyrkan utgör, såväl exteriört som interiört, ett välbevarat och mycket väl genomfört exempel på den gustavianska kyrkobyggnadstyp som uppfördes under senare delen av 1700-talet.

" Tryserums kyrka är en av de få kyrkobyggnader ritade av slottsarkitekten Jean Eric Rhen som har kommit till utförande. Han har skapat ett väl sammanhållet kyrkorum med stora estetiska kvaliteter. Det präglas ännu till stora delar av sin fasta originalinredning där Rhens unika altaruppsats intar en särställning.

" Orgeln är ovanligt väl bevarad i både klangligt och tekniskt hänseende och utgör ett av orgelbyggaren Pehr Schiörlins bästa arbeten.

" Samhörigheten med Fågelviks slott är mycket påtaglig, dels genom donationer av inredning och inventarier, och dels genom den Gyllenstiernska - Hornska gravkammaren.