Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Söderköping kn, GÅRDEBY KYRKA 1:1 GÅRDEBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

GÅRDEBY KYRKOGÅRD, GÅRDEBY KYRKA
6/3/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, kyrkogården, den fd likboden och klockboden utgör jämte skolan, de fd lärarbostäderna och det f d kommunalhuset exempel på ett administrativt sockencentrum av kulturhistoriskt intresse, som tillsammans med omgivande kulturlandskap med stensträngssystem och tillhörande boplatser är av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Gårdeby är en medeltida gråstenskyrka med rektangulärt långhus, smalare absidkor samt en senmedeltida sakristia i norr. Den uppfördes under 1200-talets senare del och är ett sent exempel på den romanska stilen. Byggnaden har en välbevarad romansk prägel med intakt planform och branta, spånklädda takfall. Absidens vind är ursprunglig och övrig takkonstruktion hör hemma i 1300-talet. Under fasadputsen finns tydliga rester av äldre dörr- och fönsteröppningar som tillsammans med det medeltida murverket utgör en viktig källa till kunskap om medeltida byggnadsteknik. På korvinden, triumfbågen och tribunbågen har man funnit spår av kalkmåleri och det är möjligt att allt ännu inte är upptäckt. Till den medeltida epoken hör altaret, samt rester av sidoaltaren vilket är sällsynt. Den senare tillkomna inredningen såsom dopfunten och predikstolen från 1600-talet, trätunnvalven och den väggfasta, slutna bänkinredningen från 1700-talet samt orgeln från 1800-talet speglar kyrkans olika tidsskikt. Predikstolens placering på den södra sidan är ett ålderdomligt drag som idag tillhör ovanligheterna.

Sammanfattning
" Kyrkomiljön utgör tillsammans med det omfattande stensträngssystemet med tillhörande boplatser ett område av riksintresse för kulturmiljövården.

" Gårdeby kyrka är en välbevarad representant för den romanska sockenkyrkan, med bibehållen planform, orörd absiddel och få genomgripande förändringar. De spånklädda takfallen bidrar till kyrkans ålderdomliga karaktär och är värda att värna om.

" Kyrkans medeltida murverk, spår av dörr- och fönsteröppningar sam den medeltida takkonstruktionen utgör en källa till kunskap om medeltida byggnadsteknik och är viktiga för förståelsen av kyrkans äldsta period. Altaret och sidoaltarets fundament tillhör den medeltida inredningen. Även de bevarade spåren av kalkmåleri bör värnas om, såväl medeltida måleri som senare draperimåleri.

" Kyrkorummet har fått sin nuvarande prägel genom successiva förändringar, och inredningen speglar 1600-, 1700- och 1800-talets skiftande stilideal.