Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, HÄRADSHAMMAR 7:1 HÄRADSHAMMARS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HÄRADSHAMMARS KYRKOGÅRD, HÄRADSHAMMARS KYRKA
11/1/04
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med byggnaderna med tidigare skolanknytning och de övriga gårdarna en samlad, ålderdomlig kyrkbymiljö med ett framträdande läge i landskapet.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan präglas, såväl exteriört som interiört, av den stora ny-, om- och tillbyggnaden som skedde efter branden 1806. Kyrkan har exteriört behållit mycket av sin karaktär och är en god representant för nyklassicismens kyrkobyggnadstyp. Skiffertak är relativt ovanliga i Östergötland och har därigenom ett materialhistoriskt värde.

Kyrkorummet utgör även en typisk representant för sin tids byggnadsideal med de stora fönsteröppningarna, tunnvalvet och den avslutande taklisten. Det ovanligt enhetligt komponerade korpartiet med Pehr Hörbergs altartavla har stora konst- och arkitekturhistoriska värden. Inredningen med bl a predikstol, altare, altarring och orgel och orgelfasad samt mässingsdopfunt är av genomgående hög kvalitet. Byggnaden med dess inredning har även ett stort värde ur ett regionalt perspektiv, då den bl a är utförd av länets vid denna tid främsta byggmästare, hantverkare och konstnärer.

Stora delar av kyrkans murverk är med största sannolikhet återanvänt från den medeltida kyrkan och utgör därigenom en unik källa till kunskap om äldre byggnadsmaterial. Det kan även finnas fragment av kalkmålningar kvar i konstruktionen.

Sammanfattning
" Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med de f d skolbyggnaderna och de närbelägna gårdarna en ovanligt välbevarad miljö med kyrkbykaraktär.

" Kyrkans exteriör representerar den enkla nyklassicistiska kyrkotypen.

" Interiören bär, trots vissa förändringar, fortfarande huvudsakligen prägeln av byggnadstidens stilideal. Den bevarade inredningen från 1800-talets början, såsom bl a predikstol, altare, altarring och orgel samt korväggen med den välkomponerade altaruppsatsen och Pehr Hörbergs altartavla har stora konst- och arkitekturhistoriska värden.

" Den bevarade originalfärgsättningen på taklisten ovan orgelläktaren visar på autencitet och patina och utgör ett ovanligt inslag i dagens kyrkorum.