Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Jönköping kn, ANGERDSHESTRA 2:1 M.FL. ANGERDSHESTRA KYRKA

 Anläggning - Värdering

ANGERDSHESTRA KYRKA
6/22/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Angerdshestra kyrka ligger i södra änden av en kyrkby på ett uppodlat krön i höglänt skogsbygd. I närheten finns sockenstuga och prästgård.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den lilla kyrkogården fick sin nuvarande storlek och karaktär 1887 med stenmur, trädrad och rätvinkliga grusgångar. Smidesgrindarna är av skiftande åldrar. Gravarna ligger i rader med lövhäckar. Flera har stenram och grusad yta. Vidare märks två stenar från omkring 1700 och två järnkors. I sydväst står en vit klockstapel från sent 1600-tal, vilken inkläddes 1837. I öster står en knuttimrad röd bod, eventuellt ett sockenmagasin från 1812.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Den timrade salkyrkan är rest 1669 och har ett fullbrett tresidigt avslutat kor från 1817 samt två vapenhus från samma år. Sakristian tillkom 1866. Den för tiden ålderdomliga korformen visar på de långlivade byggnadstraditionerna i bygden. De rundbågiga fönstren synes härröra från denna tillbyggnad. Väggar och tak är klädda med kluven spån, vilket bidrar starkt till exteriörens karaktär. Fasadens vit-bruna bemålning speglar 1800-talets ideal. Den ljusa interiören präglas av olika renoveringar som tillsammans med äldre inredning sammansmälter till en harmonisk enhet. Altaruppsats, predikstol och dopfunt är barockarbeten. Läktaren och innertakets tunnvälvda form härrör från 1817 och altare samt altarring från 1910. Den senaste renoveringen 1957 är påtaglig i form av sluten bänkinredning, dörrar och innanfönster med antikglas. Orgeln är byggd av Levin Johansson i Liared 1893. Från föregående äldre kyrka härrör en senmedeltida träskulptur.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkan utgör tillsammans med prästgård och sockenstuga en mindre kyrkomiljö.
- Kyrkans exteriör representerar de för skogsbygderna typiska timmerkyrkorna från 1700-talet, nyklassicistiskt omdanade på 1800-talet.
- Spånklädsel på väggar och tak.
- Bevarade äldre ytterfönster.
- Interiören präglas av olika perioders bidrag, vilka samverkar till en helhet.
- Bevarad inredning från 1700- och 1800-talen.
- Levin Johanssons orgel.
- Kyrkogårdens stenmur, smidesgrindar, trädrad, grusgångar, gravar från 1700- och 1800-talen samt klockstapel och äldre bod.