Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, KIMSTAD 25:1 KIMSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KIMSTADS KYRKA, KIMSTADS KYRKOGÅRD
8/29/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården med dess påkostade grindstolpar och smidesgrindar utgör tillsammans med den f d skolbyggnaden en kulturhistoriskt intressant kyrkomiljö. Kyrkan och kyrkogården har ovanligt nog huvudingången förlagd mot norr. Anledningen till detta är sannolikt att landsvägen från Löfstad slott passerar på kyrkans norra sida.

Kyrkogården
En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.
Kyrkobyggnaden
Kimstad kyrka representerar de små medeltida kyrkor som tidigt om-, till- och nybyggdes på initiativ av socknens adliga familjer, i detta fall ägarna till Löfstad slott som hade patronatsrätt. Kyrkan framstår som en av stormaktstidens ståtligaste barockkyrkor. Exteriören är relativt återhållsam men med speciella arkitektoniska detaljer, som den skulpterade sandstensportalen på nordfasaden och de i plåt utklippta ryttarna på taknocken. Den mycket välbevarade interiören är desto rikare utformad med stjärnvalv med målad stuckdekor. Kyrkans fasta inredning och speciella inventarier är av mycket hög konstnärlig kvalitet och skapar trots deras olika tillkomstår en harmonisk helhet. Predikstolen, dopfunten, altaruppsatsen och orgelfasaden är ypperliga exempel från de olika konsthistoriska stilarna som dominerade 1600- och 1700-talen. Altartavlan är målad av fransmannen Guillaume Taraval och begravningsvapen och kistor är utförda efter bl a ritningar av Buchardt Precht, vilka tillhörde de främsta konstnärerna och skulptörerna i Sverige vid denna tid. En del originalfärgskikt finns bevarade på bl a altaruppsatsen, herrskapsbänkarna och bänkluckorna. Samhörigheten med Löfstad slott är mycket påtaglig genom donationer av inventarier och inredning som t ex predikstol, altaruppsats, begravningsvapen och den märkliga ljuskronan. Gravkoret för släkten Lillie är även mycket framträdande i kyrkorummet. Även ägarna till Landsjö säteri har genom sitt gravkor och påkostade epitafier satt sin prägel på kyrkan.

Kyrkans äldre byggnadshistoria är inte helt klarlagd, men stora delar av det medeltida murverket finns bevarat i kyrkans södra murar och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Kyrkan har även en rad ålderdomliga byggnadsdetaljer, som det höga mansardtaket, fönstret i gravkorets södra del, kyrkans portar och i interiören bör kalkstensgolvet i rutmönster framhållas.

Sammanfattning
" Kimstad kyrka är en av stormaktstidens bäst bevarade barockkyrkor med sin mycket påkostade nordportal med sandstensomfattning och de ovanliga plåtryttarna på taknocken. Den mycket välbevarade interiören är rikt utformad med stjärnvalv med målad stuckdekor. Kyrkans fasta inredning och speciella inventarier är av mycket hög konstnärlig kvalitet och utförda av tidens mest framstående konstnärer.

" Kyrkan och kyrkogården med sina påkostade grindar i norr och väster utgör en samstämd och betydelsefull helhet.

" Kyrkans historia är intimt förknippad med framför allt ägarna till Löfstad, vilka har bekostat flera om- och nybyggnader och skänkt ett flertal inventarier till kyrkan samt även under lång tid haft patronatsrätt.