Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, FISKEBERGA 1:14 KUDDBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

KUDDBY KYRKA, KUDDBY KYRKOGÅRD
6/12/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, gravkapellet och kyrkogården utgör tillsammans med det fd sockenmagasinet/ålderdomshemmet och äldre skolbyggnader en kulturhistoriskt värdefull kyrkomiljö som vittnar om platsens tidigare betydelse som sockencentrum. Kyrkans karaktäristiska placering i krönläge bidrar till upplevelsen av kyrkomiljön.

Kyrkogården
En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan tillhör det stora antal kyrkor som nyuppfördes under första hälften av 1800-talet till följd av bl a befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Exteriört är det en mycket välbevarad empirkyrka med spritputsade fasader med slätputsade detaljer, markerad sydportal, symmetriskt placerade fönsteröppningar, flackt plåtklätt sadeltak och tornets lanternin. Interiören karaktäriseras av byggnadstidens ideal med ett ljust och luftigt kyrkorum med trägolv och vitputsat tunnvalv. Kyrkorummet domineras av östpartiets kolonnförsedda korabsid som upplyses av ett bakomliggande fönster. Denna utformning av koret återfinns endast i ett fåtal kyrkor i länet, såsom i Östra Husby och Mogata. Väggarna är rikt dekorerade med pilastrar, bibelspråkskartuscher, listverk och taket med gördelbågar, en utsmyckning som härstammar från arkitekten Agi Lindegrens renovering 1901. Vid sidan av Hedvigs kyrka i Norrköping är det ovanligt att så mycket är bevarat av Lindegrens kyrkorestaureringar. Den öppna bänkinredningen, altarringen och läktarbarriären tillkom också vid denna tid, altaret moderniserades och försågs, tillsammans med predikstolen, med ett mycket skickligt imitationsmålat intarsiaarbete. Dopfunten i mässing är från 1700 och utgör en av de få bevarade inventarierna från den äldre kyrkan. Orgeln från 1882 är orgelbyggaren Sven Nordströms sista arbete, utförd i samarbete med brodern Erik. På var sida av orgeln finns bevarade läktarbänkar på sluttande gradänger vilket är värt att uppmärksamma.

Sammanfattning
" Exteriören är mycket välbevarad och utgör ett representativt exempel på empirstilen med sina spritputsade fasader med slätputsade detaljer, markerad sydportal, symmetriskt placerade fönsteröppningar, flackt plåtklätt sadeltak och tornets lanternin.

" Interiören karaktäriseras av byggnadstidens ideal med ett ljust och luftigt kyrkorum med trägolv och vitputsat tunnvalv samt östpartiets speciella kolonnförsedda korabsid som upplyses av ett bakomliggande fönster.

" Kyrkorummet har även bevarat en stark prägel av arkitekten Agi Lindegrens renovering 1901 vilket, vid sidan av Hedvigs kyrka i Norrköping, är ovanligt då Lindegrens kyrkliga inredningar ofta senare har avlägsnats. Väggar och tak är rikt smyckade med pilastrar, bibelspråkskartuscher, listverk, gördelbågar och girlanger i stuck, och stora delar av inredningen tillkom också vid denna tid såsom den öppna bänkinredningen, altarringen och läktarbarriären. Predikstolen jämte altaret försågs med ett skickligt imitationsmålat intarsiaarbete.