Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, RÖNÖ 2:1 RÖNÖ KYRKA

 Anläggning - Värdering

RÖNÖ KYRKOGÅRD, RÖNÖ KYRKA
12/16/04
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, kyrkogården och klockstapeln utgör tillsammans med järnåldersgravfälten, Rönö f d kungsgård och de f d skolhusen en ålderdomlig och välbevarad helhetsmiljö. Den intima placeringen mellan Rönö gård och kyrkan vittnar om att den uppfördes på privat initiativ.

Kyrkogården
Klockstapeln utgör en mycket ålderdomlig typ. Det är även ovanligt att klockringning fortfarande sker manuellt.
Efter avslutad kyrkogårdsinventering kompletteras den kulturhistoriska bedömningen.

Kyrkobyggnaden
Rönö kyrka utgör ett intressant exempel på de kyrkor som uppfördes på privat initiativ under 1600-talet. Kyrkans exteriör präglas av dess enkla utformning utan någon egentlig utsmyckning. Interiören bär på många olika tidsskikt. Murarna och valven hör till den ursprungliga byggnaden, 1800-talet har präglat kyrkan genom sakristians tillkomst, fönsteröppningarna och stora delar av den fasta inredningen. Tillskotten från 1900-talet ansvarar arkitekt Erik Fant i högsta grad för. Tilläggen från dessa olika perioder samverkar trots deras skilda tillkomstår till att ge kyrkorummet en enhetlig karaktär. Den slutna bänkinredningen som ansluter mot västväggen och läktartrappans utformning utgör idag ett ålderdomligt och alltmer sällsynt inslag i kyrkobyggnaderna.
Samhörigheten med Rönö f d kungsgård är mycket påtaglig, dels genom den geografiska närheten till bebyggelsen men även genom kyrkans utformning. Kyrkans karaktär av kustkyrka är tydlig genom det bevarade votivskeppet.

Sammanfattning
" Kyrkan, som byggdes på privat initiativ, utgör tillsammans med klockstapeln, skolbyggnaderna och herrgårdsbebyggelsen en ålderdomlig bebyggelsemiljö.

" I stort sett alla delar av kyrkorummets inredning är betydelsefulla komponenter i kyrkans nuvarande helhetsgestaltning. Arkitekt Erik Fants tillägg visar på restaureringsidealen under 1920-talet och har ett arkitektur- och restaureringshistoriskt värde.

" Bänkinredningen som ansluter mot västväggen utgör numer ett ovanligt inslag i kyrkobyggnaderna.