Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, BACKA 3:1 SKÄRKINDS GAMLA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKÄRKINDS KYRKOGÅRD, SKÄRKINDS GAMLA KYRKA
9/7/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Gravkapellet med den omgivande kyrkogården utgör återstoden av den medeltida kyrkoanläggningen vilket visar på en lång historisk kontinuitet som kyrkplats.

Kyrkogården
En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden / gravkapellet
Gravkapellet utgjorde ursprungligen kyrkans kor som byggdes under 1400-talets andra hälft. Det är den enda bevarade delen av den medeltida kyrkan i Skärkind och dess murverk utgör ett viktigt historiskt dokument. Östfasadens skulpterade dubbelhuvud är ett ålderdomligt och ovanligt ornament som uppvisar likheter med den exteriöra utsmyckningen av kyrkorna i Askeby och Vårdsberg, några av länets äldsta och mest säregna kyrkor. Exteriören karaktäriseras av fasadernas vita spritputs med slätputsade hörn, korsformade blinderingar, en spetsbågsfris, det plåtklädda topptaket och en markerad portal, en speciell utformning med nygotiska drag som har tillkommit efter korets omgestaltning till gravkapell. Interiören har ett stjärnvalv från 1400-talets senare del rikt dekorerat med kalkmåleri där de delar som är ursprungliga har ett stort konsthistoriskt värde. Det kompletterande kalkmåleriet från 1900-talets början tillhör ett begränsat antal kyrkliga dekormålningar som finns bevarade från sekelskiftet. Delar av inredningen är medeltida såsom ett murat altare, en sandstensdopfunt tillhörande den sk Bestiariusgruppen och ett altarskåp från 1400-talet, föremål med stora kulturhistoriska värden och som vittnar om kapellets ålder och dess ursprungliga funktion. I golvet finns gravhällar från främst 1700-talet vilka visar på äldre tiders begravningstraditioner.

Sammanfattning
" Gravkapellets medeltida murverk och byggnadsdelar som östfasadens skulpterade dubbelhuvud, utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik.

" Det rikt dekorerade stjärnvalvet, det murade altaret, sandstensdopfunten och altarskåpet tillhör den kulturhistoriskt värdefulla medeltida inredningen som visar på kapellets forna funktion och dess höga ålder.

" Det kompletterande kalkmåleriet från 1900-talets början tillhör de få kyrkliga dekormålningar som finns bevarade från sekelskiftet.