Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Karlstad kn, RUD 2:5 KORSETS OCH UPPSTÅNDELSENS KAPELL

 Anläggning - Värdering

KORSETS OCH UPPSTÅNDELSENS KAPELL
9/28/05
Motivering
UPPSTÅNDELSENS KAPELL, uppfört 1938, efter ritning av arkitekt Gustaf Birch-Lindgren, i funktionalistisk stil ingår sedan 1968 års tillbyggnad i ett komplex med KORSETS KAPELL och tillhörande krematorie- och kontorsdel. Tillbyggnaden har anpassats till Uppståndelsens kapells funktionalistiska stil men uppvisar samtidigt mer modernistiska drag, bl a i materialvalet, typiska för 1960-talets byggande.
Uppståndelsens kapell har en interiör präglad av en omgestaltning och renovering 1968 då ett nytt altarbord tillkom med ny placering och de gamla långbänkarna ersattes med lösa stolar. Interiören i Korsets kapell är välbevarad och tidstypisk från uppförandet 1968. Rummet har en stilren och sparsmakad inredning med medveten ljusgestaltning och genomgående höga materialval. Viktiga karaktärsskapande inventarier är altarväggens kors, armaturerna och textilierna.
Kapellkrematoriet är placerat vid kyrkogårdens sydvästra del i anslutning till kyrkogårdens äldsta del från 1919 utformad av Sigurd Lewerentz.
Kyrkogårdens naturliga förutsättningar har tillvaratagits och resulterat i en varierad gestaltning av de olika delarna, alltifrån symmetriskt rutnätsmönster till fria formeringar av skogskyrkogårdskaraktär. De monumentala gravvårdarna återfinns på det äldre området i söder och de mindre med mer anspråkslös karaktär i norr.
Norra kyrkogården med Uppståndelsens- och Korsets kapell är skyddade enligt kulturminneslagen (4 kap. 3 resp 13 §).
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användande av kyrka och kyrkomiljö:
- anläggningen har välbevarade funktionalistiska karaktärsdrag
- i Korsets kapell är i stort sett alla delar av rummets inredning och inventarier viktiga komponenter i helhetsgestaltningen
- kyrkogårdens olika delar vad gäller utformning och karaktär