Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, SKÄRKINDS KYRKA 2:3 SKÄRKINDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKÄRKINDS KYRKA
9/7/06
Motivering
Kyrkan och kyrkparken bildar tillsammans fd kyrkskolan och kommunalhuset socknens administrativa centrum som byggdes upp under några decennier på 1800-talet. Kyrkans framträdande läge i landskapet bidrar till upplevelsen av kyrkomiljön. Kyrkan och kyrkogården är ovanligt nog placerad i nord-sydlig riktning med huvudingången förlagd mot norr.

Kyrkogården
En fullständig kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan hör till det stora antal kyrkor som uppfördes under 1800-talets första hälft till följd av bl a befolkningsökningen och nya liturgiska ideal. Kyrkans välbevarade exteriör karaktäriseras av de centralt placerade korta korsarmarna, den ljusa spritputsen, slätputsade fasaddetaljer, de plåtklädda sadeltaken och de markerade portalerna. Kyrkans grekiska korsplan är en ovanlig planform i länet. Kyrkans tornavslutning som ritades av arkitekten Erik Lallerstedt, har en särpräglad men ändå tidstypisk utformning. Lallerstedts omgestaltning av kyrkorummet med rikt dekormåleri med rosenmotiv, nya kordörrar, nummertavlor, altarring och öppen bänkinredning med tidstypiska ornament, skapade en inredning av hög hantverksmässig och estetisk kvalitet och med ett stort konsthistoriskt värde. Dessutom utgör inredningen i jugendstil en av Östergötlands få välbevarade kyrkointeriörer från sekelskiftet 1900, eftersom många av dessa blivit avlägsnade vid senare tiders restaureringar. Kyrkan inrymmer även många äldre inventarier såsom Pehr Hörbergs altartavla och Johan Robert Nyströms predikstol som tillhör originalinredningen, samt ett altarskåp från Antwerpen och en 1600-talsdopfunt vilka är hämtade från den medeltida kyrkan. Antwerpenskåpet från ca år 1500 är det bäst bevarade flamländska altarskåpet i Linköpings stift och har ett högt konsthistoriskt och kyrkohistoriskt värde.

Sammanfattning
" Kyrkans yttre har i stort bevarat sin ursprungliga karaktär, karaktäriserat av de centralt placerade korta korsarmarna, den ljusa spritputsen, slätputsade fasaddetaljer, de plåtklädda sadeltaken och de markerade portalerna. Kyrkans grekiska korsplan är en för länet ovanlig planform.

" Kyrkorummet har en väl sammanhållen gestaltning i jugendstil och är en av länets få välbevarade kyrkoinredningar från sekelskiftet 1900, ritad av Erik Lallerstedt som tillhörde landets mest inflytelserika arkitekter vid denna tid.

" Kyrkan inrymmer även äldre inventarier tillhörande kyrkans originalinredning samt den äldre kyrkan, vilka i sig är av stort konsthistoriskt och kyrkohistoriskt värde och som även visar på en historisk kontinuitet. Av dessa bör framhållas ett praktfullt flamländskt altarskåp från 1500-talet som är det bäst bevarade i Linköpings stift.