Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Forshaga kn, PRÄSTGÅRDEN 2 FORSHAGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

FORSHAGA KYRKA
1/26/04
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
Den putsade STENKYRKAN I FORSHAGA från 1921 utgör tillsammans med kyrkogård, bårhus, församlingshus och prästgård ett kyrkcentrum i samhället. Kyrkan, som i huvudsak är oförändrad sedan byggnadstiden, är uppförd efter traditionella förebilder i en historiserande stil. Innertakets treklövervalv och avsmalnande kor går tillbaka till medeltida förebilder. Kyrkorummet, som anpassats till en altaruppsats från 1600-talets slut, har en enhetlig och välbevarad inredning samt flera lösa inventarier ritade av en av dåtidens stora kyrkoarkitekter. Interiören karakteriseras av omsorgsfull, traditionsanknuten gestaltning och flera av arkitektens kännemärken finns här såväl i helheten som i detaljer. Interiören är ett viktigt dokument över byggnadstidens ideal genom att ursprunglig färgsättning och inredning är bevarad. Konstnärligt utfört dekormåleri på väggar och i tak är gjorda av en vid den här tiden mycket anlitad konstnär, Yngve Lundström, Stockholm.

Kyrkogården karaktäriseras av högvuxna häckar på kyrkogårdens äldre del och den markanta skillnaden mellan den ursprungliga delen av kyrkogården och 1940 års utvidgning både topografiskt och utformningsmässigt.


ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användande av kyrka och kyrkomiljö:
- kyrka, kyrkogård, prästgård och församlingshem bildar en väl sammanhålen miljö i samhället
- kyrkan är, trots vissa förändringar, en god representant för en betydande kyrkoarkitekts verk och sin tids syn på kyrkobyggnadskonst
- kyrkan har såväl i helhet som i detaljer synnerligen ömtåliga kulturhistoriska karaktärsdrag
- i stort sett alla delar av kyrkorummets inredning är omistliga komponenter i kyrkans helhetsgestaltning