Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, Å-ÅKERBY 1:2 Å KYRKA

 Anläggning - Värdering

Å KYRKA, Å kyrkogård
6/14/07
Motivering
Å kyrka och kyrkogård utgör tillsammans med f d prästgård, skola och kommunalhus ett representativt exempel på äldre tiders sockencentra, senare kommuncentra. Å är ett av få exempel i Östergötland där den medeltida kyrkan blev kvar, om än som ruin, när en ny kyrka byggdes.

Kyrkogården
Kyrkogården anlades i samband med att den nya kyrkan uppfördes och kyrkogårdsgrindarna är troligen samtida med kyrkan, vilket har ett mycket högt kulturhistoriskt värde. En kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Å nya kyrka är ett mycket välbevarat exempel på de kyrkor som byggdes i nyklassicistisk stil under första halvan av 1800-talet med ljusa och putsade fasader, symmetriskt placerade rundbågiga fönster, markerade portaler, sadeltak och i det här fallet ett torn som avslutas med dubbla lanterniner. Kyrkorummet har putsat tunnvalv och putsade väggar och saknar direkt övergång mellan långhus och kor. Den slutna bänkinredningen inklusive korbänkar är trots vissa förändringar välbevarad. En stor del av inredningen är ritad av några av sin tids ledande namn: Jacob Wilhelm Gerss, som även står som arkitekt för kyrkan, och Carl Gustaf Blom Carlsson. Orgeln är tillverkad av Sven Nordström från Småland, även han en av de mer anlitade inom sitt område. En stor del av kyrkans snickerier är original. Det gäller bl a dörrar med kammarlås och olika inredningsdetaljer. De inbyggda spiraltrapporna upp till orgelläktaren är unika i sitt slag. På orgelläktaren finns gradänger med bänkar bevarade både på norra och södra sidan. Dessutom är troligen enstaka bänkluckor och beslag här från den äldre kyrkan. Även några andra inventarier från den medeltida kyrkan finns bevarade, bl a triumfkrucifix och madonnaskulptur som finns i kyrkorummet, samt predikstol och läktarbarriär som förvaras i tornet. I tornet finns även trampmaskinen till kyrkklockorna. Kyrkan har dessutom ett regionalt intresse genom sin byggmästare, Jonas Jonsson, som var verksam inom stora delar av Linköpings stift både när det gäller kyrklig och profan bebyggelse.

Sammanfattning
• Kyrkomiljön med f d prästgård, skola och kommunalhus utgör ett gott exempel på äldre tiders sockencentra, senare kommuncentra.

• Å kyrka är både exteriört och interiört ett mycket välbevarat exempel på kyrkor byggda i nyklassicistisk stil under första halvan av 1800-talet.

• De inbyggda spiraltrapporna till orgelläktaren är unika. En stor del av inredningssnickerierna är original. Det gäller bl a dörrarna med kammarlås. På orgelläktaren finns gradänger och bänkar kvar och i tornet finns även trampmaskinen till kyrkklockorna bevarad.

• En stor del av inredningen är ritad av några av sin tids ledande arkitekter och konstnärer. Kyrkobyggnaden har dessutom ett regionalt intresse kopplat till byggmästare Jonas Jonsson, som var verksam inom stora delar av Linköpings stift.

• Inventarier från den medeltida kyrkan visar på lång kontinuitet. Bland dessa märks framför allt den medeltida dopfunten av kolmårdsmarmor.