Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, ÖSTRA NY PRÄSTGÅRD 1:5 ÖSTRA NY KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖSTRA NY KYRKOGÅRD, ÖSTRA NY KYRKA
5/18/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, kyrkogården och gravkapellet utgör tillsammans med den omkringliggande bebyggelsen med bl a den f d prästgården och skolbyggnaderna en ålderdomlig kyrkomiljö, som vittnar om kyrkplatsens forna betydelse som sockencentrum.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kyrkans exteriör präglas av de två stora om- och tillbyggnader som skedde 1747 och 1821-22. Tornet har en mycket särpräglad karaktär med tornhuv med spetsig spira. Långhuset präglas av om- och tillbyggnaden 1821-22 med putsade fasader, symmetriskt placerade fönsteröppningar och det relativt flacka sadeltaket. De rosafärgade spritputsade fasaderna, som har lång historisk kontinuitet och takets skifferbeläggning, som sannolikt ligger kvar sedan omläggningen 1867 bidrar starkt till upplevelsen av kyrkans ålderdomliga karaktär. Tornets nedre delar samt murarna i långhusets västra delar kan kvarstå från den medeltida kyrkan och utgör en viktig källa till kunskap om bl a medeltida stenbyggnadsteknik. Tornet har interiört bevarat en ålderdomlig karaktär.

Det ljusa och luftiga kyrkorummet präglas av nyklassicismens byggnadsideal medan inredningen härstammar från ombyggnaderna 1879 och 1940. Ombyggnaden 1879 utfördes efter ritningar av arkitekt Hugo Hammarskjöld och gav interiören en ny inredning i nygotik, däribland predikstolen och altaret. Orgelfasaden har kvar sin ursprungliga karaktär från 1865 och utgör en viktig del av kyrkorummet, vilket även gäller de bevarade läktarbänkarna och gradängerna. Dopfunten av kolmårdsmarmor, som är skänkt av kyrkoherde Een har ett material- och lokalhistoriskt värde.

Sammanfattning
" Kyrkan, kyrkogården och gravkapellet utgör tillsammans med den omgivande bebyggelsen en samlad kyrkomiljö med höga kulturhistoriska värden.

" Kyrkans exteriör präglas av om- och tillbyggnaderna på 1700- och 1800-talen, vilka tillsammans ger kyrkan en ålderdomlig men enhetlig karaktär. Intrycket förstärks av den rosafärgade putsen som har en lång obruten tradition samt som numer utgör en sällsynt färgsättning bland Östergötlands kyrkor.

" Från den medeltida kyrkan finns en del inventarier bevarade, som t ex altarskåpet, lillklockan och dopfuntsfragmenten. Dessa föremål är i sig kulturhistoriskt värdefulla, men visar också på en lång historisk kontinuitet.