Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Haninge kn, ÅBY 1:51 VÄSTERHANINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÄSTERHANINGE KYRKA
1/1/06
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK
Västerhaninge kyrka och kyrkogård omges av fornlämningar, vilket tyder på bygdens långa boplatskontinuitet. I anslutning till kyrkan ligger Åbygravfältet, ett av landets största gravfält från äldre järnålder. Kyrkan och kyrkogården har en historia som åtminstone sträcker sig tillbaka till 1200-talet och som vittnar om bygdens utveckling från medeltid till idag. Av kyrkans bevarade medeltida murverk har västgaveln ett säreget utseende med bred bottenvåning och smalare torn. Rester efter äldre öppningar i sydfasaden är också synliga medeltida spår. Kyrkans exteriör präglas dock främst av återuppbyggnaden efter den omfattande branden 1831, då kyrkan fick sitt nuvarande utseende i Karl Johan-stil. Tillbyggnaden från 2005 avviker idag kraftigt från kyrkobyggnaden i övrigt till följd av att fasaderna är av rött, oputsat tegel.

Interiört får kyrkan karaktär av 1500-talets vida vitkalkade valv, rekonstruerade efter branden 1831. Kyrkans interiör präglas av enkelhet, vilket hör samman med att alla inventarier brann upp vid eldsvådan. Kyrkans fasta inredning från 1840-talet, såsom predikstol, altarring och bänkinredningens fasader och dörrar, utgör tillsammans med Dahlmans altarprydnad en tydlig årsring.

Den senaste restaureringen raderade ut 1966-års avtryck i interiören och återförde kyrkan till hur den såg ut efter återuppbyggnaden på 1840-talet. En del historiserande tillägg gjordes vid senaste restaureringen och utgörs bl a av det nya altarbordet och de fasta snickerierna under läktaren. Modernistiska tillägg från den senaste restaureringen är armaturerna under läktaren, förvaringsskåp i sakristian samt inredningen i den nya tillbyggnaden.

Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
· kyrkobyggnaden bevarar oersättliga medeltida murverk samt medeltida kryssvalv i sakristian
· kyrkans exteriör i Karl Johan-stil
· kyrkans två tegelvalv med karakteristiska ringmönster bland valvstrålarna
· fast snickeriinredning såsom predikstol, altarring och bänkinredningens fasader och dörrar från 1840-talet
· Dahlmans altarprydnad från 1840-talet
· äldre gravvårdar är betydelsefulla för förståelsen av bygdens och kyrkans historia
· kyrkogårdens lindar och lönnar är värdefulla. Det är viktigt att ersätta träd som tas bort.