Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Torsby kn, FLATÅSEN 3:14 NYSKOGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

NYSKOGA KYRKA
6/1/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
NYSKOGA KYRKA uppförd 1927 efter ritningar av arkitekt Bror Almquist är byggd på kyrkplatsen för en tidigare för finnskogen typisk klassiserande träkyrka från 1800-talet. Kyrkplatsen ligger karakteristiskt högt bland skogsåsarna.
Kyrkan avspeglar folkkyrkotankens tidiga idéer genom sin planlösning med långhus sammanbyggt med ett församlingshem i den norra korsarmen. Dess exteriör och interiör är samtidigt typisk för arkitekten;
inspirerad av äldre kyrkoarkitektur och har lånat drag från olika epoker i kyrkobyggandets historia med framför allt 1600- och 1700-talens färgrika kyrkointeriörer i Värmland som förebild. Exteriören, enkel med vit fasad under ett mörkt skiffertak med en hög smal spira, är typisk för upphovsmannens sista verksamhetsperiod.
Kyrkorummet är väl sammanhållet. Interiörens klöverbladsvalv och avsmalade kor går tillbaka på medeltida förebilder. Särprägel åt koret ger altartavlan med motivet Veronicas svetteduk av Olle Hjortzberg. Väggar och tak har konstnärligt dekormåleri utförda av konstnären Yngve Lundström och dennes medhjälpare Gustav Ambe. Interiören är ett viktigt dokument över byggnadstidens ideal genom att ursprunglig färgsättning och inredning är bevarad.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön:
- kyrkan har såväl i helhet som i detaljer synnerligen ömtåliga kulturhistoriska karaktärsdrag
- kyrkan och dess inredning är ett i stort sett oförändrat exempel på en känd kyrkoarkitekts verk och sin tids kyrkobyggnadskonst
- i stort sett alla delar av kyrkorummets och den vidbyggda församlingdelens inredning är viktiga komponenter i kyrkans helhetsgestaltning och ritade av arkitekten.