Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Sunne kn, SUNNE KLOCKARGÅRD 18:1 SUNNE KYRKA

 Anläggning - Värdering

SUNNE KYRKA
5/3/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
SUNNES stora STENKYRKA har en väl synlig placering på en höjd i orten. Kyrkplatsen är troligen medeltida. Kyrkan uppförd 1886-88, efter ritning av arkitekt Adrian C Peterson, har ett katedralliknande utseende, med detaljer utformade i nygotikens formspråk, med en stor korsformad plan och resligt västtorn. Exteriören är ett tydligt exempel på sin tids byggnadsstil.
Kyrkorummet är stort och öppet, med läktare i väster, norr och söder. Koret är brett, rymligt och förhöjt med ett tresidigt avslut. Vid en omdanande renovering 1933-34 fick kyrkan golv av fiskbensmönstrat tegel, ett putsats stjärnvälvt tak samt klassicerande predikstol och altaruppsats med målning av konstnären Simon Sörman, Stockholm. Vid denna renovering tillkom även bänkarna samt läktarbröstningarnas måleri av konstnären Tor Hörlin. 1934 års predikstol byggdes dock runt den ursprungliga nygotiska predikstolen, som finns bevarad. 1930-talets renovering tonade väsentligt ned kyrkorummets ursprungliga nygotiska karaktär. Senare ombyggnationer med bl a läktarunderbyggnader och en krypta har anpassats till 1933-34 års arbeten.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön:
- kyrkans exteriör, trots vissa förändringar, är en god representant för den nygotiska kyrkoarkitekturen och en framstående kyrkoarkitekts byggnadsstil
- interiörens prägel av olika tiders tillägg och förändringar
- den ursprungliga orgelfasaden i nygotisk stil
- den nyinrättade kryptans sakrala karaktär
- kyrkogårdsmurens stätta