Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrtälje kn, BRO PRÄSTGÅRD 2:1 M.FL. ROSLAGS-BRO KYRKA

 Anläggning - Värdering

Roslags-Bro kyrka, ROSLAGS-BRO KYRKA
11/4/08
Motivering
Roslags-Bro kyrka är en av de äldsta salkyrkorna i Uppland. Kyrkomiljön vittnar om att kyrkan från medeltiden och en lång tid framåt utgjorde socknens centrum. Dit hörde sockenstuga, prästgård och sockenmagasin. De bevarade byggnaderna utgör en viktig rest av socknens och församlingens historia. Sockenmagasinet är ett av få bevarade i länet. De började uppföras av socknarna under 1750-talet för att lagra spannmålsreserver under år med skördeöverskott. Tilltaget var en följd av flera missväxtår som drabbade befolkningen mycket hårt och som föranledde att myndigheterna tvingades till förebyggande åtgärder. Även socknarna tog initiativ lokalt. På kyrkogården finns tre gravkor som bär på ett personhistoriskt värde till socknen och kyrkomiljön. Klockstapelns timmerkonstruktion berättar om äldre tiders trähantverk. Genom sin funktion och långa kontinuitet är den av stor betydelse för kyrkomiljön i sin helhet.

Kyrkobyggnaden i sig speglar en traditionell utveckling av den medeltida sockenkyrkan med senare tillkomna delar som sakristia, kor och vapenhus. Förändringar såsom tillkomna fönster och sedermera fönsterförstoringar är också en typisk utveckling för den här typen av kyrkor.

Den medeltida karaktären är väl bevarad i salkyrkans planform, de kraftiga murarna och det branta taket. Det gotiska formspråket representeras invändigt i valvens spetsbågar och medeltida kalkmåleri. Kyrkans rika samling av medeltida inventarier som dopfunten, altarskåpet, triumfkrucifixet samt träskulpturer och gravminnen förstärker naturligtvis den medeltida karaktären. Utöver de konsthistoriska och historiska värdena som kyrkan besitter går det att hämta stor kunskap om medeltida byggnadsteknik, hantverk och material genom att studera kyrkans konstruktion och detaljutförande i exempelvis gråstensmurverket, valvslagningen i tegel och det gotiska kalkmåleriet.

I Roslags-Bro kyrka finns flera detaljer som gör att kyrkan urskiljer sig något i mängden av medeltida kyrkor. Enligt Bonnier har gråstenskyrkor få stilistiska karaktäristiska utöver korets trefönstergrupp. Roslags-Bro utgör ett undantag med sin sydportal med reliefornamentik i sandsten i omfattningen. Även sydfönstrens sandstensomfattningar är anmärkningsvärda och saknar motsvarighet i Uppland. Dessa detaljer pekar mot Gotland och är med all sannolikhet tillverkade där. Detsamma gäller triumfkrucifixets ringkors samt de två cupporna som kyrkan äger, de är av gotländsk härkomst. Portal- och fönsteromfattningarnas utförande talar för att de har tillverkats för ett annat ändamål än Roslags-Bro kyrka vilket indikerar att man köpte in andrahandsmaterial till Roslags-Bro, menar Bonnier. Det betyder också att bygghyttan eller kyrkledningen hade förbindelser med Gotland och att inflytandet därifrån präglade materialval och det konstnärliga arbetet.

Kyrkans inredning återspeglar främst 1700-talets nyinredning men även vissa omgestaltningar som gjordes i samband med restaureringen 1929. Då återställdes mycket av de medeltida detaljerna eller frilades för beskådan. Inredningens enhetliga färgsättning är sammanhållen och ger balans åt kyrkorummet. Det samspelar väl med det färgrika kalkmåleriet. Måleriet i valven har aldrig varit övermålade, skadebilden är därför reducerad.

Kyrkogårdens omgärdande stenmur har stor betydelse för upplevelsen av kyrkogården. Murens form, funktion och utbredning berättar om kyrkplatsens utveckling och ger en bild av hur man avskärmade kyrkogården förr. Minneslunden är den senaste utökningen av kyrkogården och berättar om sin samtids behov av alternativa gravskick. Trädraderna utmed kyrkogårdens kanter förstärker kyrkomiljöns inramning och ger lummighet till platsen. De låga buskhäckarna i kyrkogårdens södra del avdelar de stora gräsytorna och skapar en mjuk övergång från de flacka ytorna till träden och muren.

Roslags-Bro kyrka ingår i ett av Riksantikvarieämbetet utpekade riksintresseområden. Den sammanfattande värdetexten lyder: Roslags-Bro medeltida kyrka invid den gamla farleden utgör tillsammans med kulturlandskapet i dalgången och den äldre bebyggelsen i Södersund och Norrsund en mycket värdefull miljö.