Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Finspång kn, REGNA 4:1 M.FL. REGNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

REGNA KYRKA, Regna kyrkogård
1/23/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan och kyrkogården med intilliggande skolbyggnad, ålderdomshem, klockarbostad, gästgivargård och gårdsbebyggelse utgör en ovanligt tät och innehållsrik kyrkomiljö som vittnar om kyrkplatsen som socknens centrum. Den Renströmska skolan är även förklarad som byggnadsminne.

Kyrkogården
Kyrkogården innehåller ett relativt stort antal 1800- och tidiga 1900-talsvårdar av högt kulturhistoriskt intresse. Norr om kyrkan finns två intakta rena gruskvarter skapade under 1940-50-talen. I kvarter 7 finns relativt omfattande lämningar av en allmän linje från 1927 fram till 1961 markerad med särskilda små liggande vårdar och vita träkors, vilka alla är av stort kulturhistoriskt intresse. Till kyrkogårdens miljö hör den uppväxta trädkransen och kyrkogårdsmurarna med skiftande murverk och mycket väl bevarade grindstolpar. Grindarna i smidesjärn som är stämplade med brukets namn och med årtalet 1793 är ovanliga och har ett stort kulturhistoriskt värde.

Den nya kyrkogården präglas av utsikten över sjön Regnaren och jordbruksbygden i norr och de häcksystem som finns här i kontrast till gamla kyrkogårdens öppna gräsytor.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är interiört och exteriört i det närmaste intakt sedan återuppbyggandet 1914-15. Den utgör även en av länets få kyrkor från denna tid. Exteriören präglas av de tidstypiska portarna, ingången till sakristian med sin dekorativa målning, skiffertaket och framför allt ger tornspirans lökkupol exteriören en speciell karaktär. Interiören är mycket välbevarad och starkt präglad av tidens nationalromantiska strömningar med jugendinslag. Den bevarade originalfärgsättningen är en betydelsefull del av kyrkorummet. Nummertavlorna och altartavlan, som räddades undan branden, utgör i sig betydelsefulla föremål av hög konstnärlig kvalitet, men de visar även på en historisk kontinuitet. Altartavlan utgör en av Hörbergs bästa altartavlor och motivet är lite speciellt då det visar det närbelägna Finspångs slott i bakgrunden.

Sammanfattning
" Kyrkan och kyrkogården utgör tillsammans med intilliggande bebyggelsen som t ex Renströmska skolan och den f d gästgivargården en mycket innehållsrik kyrkomiljö som vittnar om kyrkplatsen som socknens centrum.

" Kyrkan är interiört och exteriört i det närmaste intakt sedan återuppbyggandet 1914-15. Exteriören präglas i hög grad av tornspirans speciella lökkupol. Interiören med sin fasta inredning och färgsättning är ett mycket välbevarat exempel på nationalromantikens stilideal. Den utgör även en av länets få kyrkor från denna tid.