Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Finspång kn, REJMYRE 1:100 REJMYRE KAPELL (REJMYRE KYRKA)

 Anläggning - Värdering

REJMYRE KAPELL (REJMYRE KYRKA)
1/23/06
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, bisättningshuset och den f d kolboden utgör tillsammans med den intilliggande skolan, glasbrukets byggnader, bruksherrgården och arbetarbostäderna ett värdefullt exempel på en bruksmiljö av stort kulturhistoriskt intresse. Glasbruket, som fortfarande är i bruk, bidrar starkt till en historisk kontinuitet.

Kyrkogården
Kyrkogård finns ej i anslutning till kyrkan.

Kyrkobyggnaden
Rejmyre kapell uppfördes av timmer under 1800-talets första hälft på initiativ av den dåvarande ägaren till Rejmyre glasbruk och hör historiskt intimt ihop med glasbruksepoken. Det tillhör den kategori av kyrkor som uppfördes som brukskapell. I Östergötland finns endast två brukskapell, förutom kapellet i Rejmyre uppfördes redan i mitten av 1600-talet ett kapell vid Gusums mässingsbruk. Kyrkans nuvarande nyklassicistiska utseende har tillkommit under en lång period med kontinuerliga förändringar sedan kapellet uppfördes. Kyrkorummets väggar och tak har en mycket välbevarad panel med stora hantverksmässiga kvaliteter. Färgskiktet härstammar sannolikt från den ommålning som gjordes av konstnären Yngve Lundström på 1930-talet och därunder finns sannolikt även originalfärgen bevarad.

Sammanfattning
" Rejmyre kyrka hör intimt samman med glasbrukets expansiva period under 1800-talets första hälft och har stora regionala och samhällshistoriska värden. Endast ett fåtal brukskapell finns representerade i länet. Kyrkan tillhör även en av de få bevarade timmerkyrkorna i länet.

" Interiörens ålderdomliga och mycket välbevarade fasta inredning med taket och väggarnas panel med väggfält och lisener har stora byggnadshistoriska värden. Färgsättningen som sannolikt härrör från 1930-talet med underliggande äldre färgskikt är viktiga att bevara.