Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skellefteå kn, KUSMARK 56:1 KÅGEDALENS KYRKA

 Anläggning - Värdering

Kågedalens kyrka, KÅGEDALENS KYRKA
5/11/10
Motivering
Kågedalens kyrka är en fin representant för 1920-talets kyrkoarkitektur, som ofta kombinerade 20-talsklassicism med ett tillbakablickande mot äldre stilar. Det branta taket och de invändiga valven anknyter till en medeltida tradition, medan det ovanligt breda tornet med sina svängda takfall kan föra tankarna till barocken och det sena 1700-talets landsortsarkitektur i Norrland. Såväl planform som disposition och utförande är således hämtade ur en lång kyrkotradition. Utvändigt är kyrkan i stort sett helt oförändrad medan interiören bara är marginellt förändrad och nästan ingen ny inredning har tillförts kyrkorummet. Det unika med Kusmarks kyrka är följaktligen att både exteriören och interiören är så samstämmig och så välbevarad sedan byggnadstiden. De förändringar som gjorts invändigt har inte påverkat kyrkorummet utan huvudsakligen andra utrymmen. Relativt få kyrkor visar också en sådan konsekvent inredning, där både de fasta och lösa inventarierna är ritade av kyrkans arkitekt. Stilmässigt är kyrkan med sin starkt tillbakablickande karaktär besläktad med Sankt Olovs kyrka i Skellefteå, uppförd 19261927.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

Den stramt hållna exteriören är ett helt oförändrat exempel på 1920-talets traditionellt förankrade kyrkoarkitektur i sten.

Kyrkorummet har en ren och sparsmakad karaktär som är harmonisk och närmast tidlös. Viktiga inslag är bl.a. de medeltidsinspirerade valven, de särpräglade ljuskronorna, den jämna och långa raden bänkkvarter, samt den lugna och värdiga originalfärgsättningen.

Predikstol, bänkar, armaturer, orgelfasad, altarring och många lösa inventarier är från kyrkans byggnadstid, är ritade av kyrkans arkitekt, och utgör en sammanhållen enhet.

Kyrktuppen och kyrkans armaturer visar prov på hantverksskicklighet och är av lokalhistoriskt värde. Kyrktuppen är också en av de största i landet.

Kyrkogårdens mest välbevarade område ligger öster om kyrkan och innehåller flera grusgravar med stenramar, samt ett begravningskapell som är samtida med kyrkan. Gravkapellet är i sin strama ursprungliga gestaltning berikande för kyrkomiljön.