Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Umeå kn, NORRBYN 4:43 NORRBYSKÄRS KYRKSAL

 Anläggning - Värdering

Norrbyskärs kyrksal, NORRBYSKÄRS KYRKSAL
6/22/10
Motivering
Kyrksalen i skolan på Norrbyskär får sitt värde främst genom att ingå som en viktig del i en mycket värdefull och innehållsrik kulturmiljö, som är klassad som riksintresse. Genom sin placering i fonden av den långa bruksgatan har byggnaden en särställning på Norrbyskär. Men även som tidsdokument har skolbyggnaderna ett betydande värde, eftersom de är relativt välbevarade, både utvändigt och invändigt. En del av de mindre lämpliga förändringar som genomförts skulle också vara möjliga att återställa. Utvändigt har den profana byggnaden drag av nybarock och amerikansk villastil. Några av de mest betydelsefulla karaktärsdragen utvändigt är den strikta symmetrin, trapp-tornen med svängda huvar, farstukvistarna med svarvade detaljer, mittfrontonen och den varierade fasspontpanelen.

Kyrksalen präglas idag av främst tre skilda tidsperioder. Flera viktiga karaktärsdrag i kyrksalen finns kvar från skolans byggnadstid på 1890-talet, t.ex. det fernissade golvet, bänkinredningen och delar av det synliga takbjälklaget med sin snidade utsmyckning. Den homogena fasta inredningen som tillkom när skolans samlingssal inreddes till kyrksal, vittnar genom sin ålderdomliga utformning om de många arbetarfamiljer som kom till Norrbyskär från Mo och ville återskapa sin hemkyrkas välbekanta interiörer. Den fasta inredningen håller även hög hantverksmässig klass, med skickligt utformade sniderier som t.ex. svepdukens drapering, nummertavlans utsmyckning samt altarets, dopfuntens och predikstolens typiskt nyklassicistiska dekor. De relativt stora förändringar av ytskikt m.m., som genomfördes på 1940-talet och som även skett därefter, förtar däremot en del av kyrksalens värden. Tidsmässigt representerar skolbyggnaderna, liksom miljön på Norrbyskär i övrigt, huvudsakligen decennierna kring sekelskiftet 1900. Framtida förändringar av kyrksalen bör ta den tidsperioden som utgångspunkt.

Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkomiljön och byggnaderna

Norrbyskär utgör en mycket värdefull och miljömässigt känslig kulturmiljö (riksintresse). Skolan med kyrksal har genom sin placering, som är typisk för brukssamhällen, en särställning på ön.

Byggnaden är välbevarad såväl utvändigt som invändigt och utgör därför ett fint tidsdokument. Tillsammans med övriga lämningar från sågverksepoken är den viktig för förståelsen av livet på ön. Den ingår i en turistiskt välbesökt kultur-miljö och den välbevarade karaktären gör byggnaden och skolmiljön även upplevelsemässigt värdefulla.

Den välbevarade fasta inredning i vitt och guld som tillkom när kyrksalen inreddes har höga hantverksmässiga värden. Utformningen minner dessutom om ”moabiternas” inflytande på Norrbyskär och orsaken till hela sågverkssamhällets uppkomst, dvs. att företagets vattensåg i Mo lades ner. Korset med svepduk är en av länets få kvarvarande altarprydnader av denna typ, som var vanlig under 1800-talet.

Klockstapeln utgör ett värdefullt sakralt tillägg i den annars främst profana miljön. Den tillkom 1928, vid samma tid som sågverksrörelsen nådde sin höjdpunkt.