Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Laholm kn, TJÄRBY 2:5 M.FL. TJÄRBY KYRKA

 Anläggning - Värdering

TJÄRBY KYRKA
11/9/06
Motivering
Tjärby kyrkby ligger på den uppodlade kustslätten med bebyggelse koncentrerad till den gamla kustlandsvägen mellan Laholm och Halmstad, som löper genom byn. Tjärby bildar riksintresse för kulturmiljövården, med en koncentration av förhistoriska gravanläggningar. Kyrkan är belägen på en medeltida kyrkplats centralt i byn invid ett vägkors. Kyrkan, ett f d tingshus och gästgivaregård bildar en sammanhållen miljö.

Kyrkobyggnaden omges av en kyrkogård som mot norr, öster och söder kantas av en häck, mot väster av ett järnstaket med gjutna stolpar. Hela kyrkogården inramas dessutom av en trädkrans. Gravkvarteren är gräsbevuxna och genomkorsas av grusade gångar. Öster om kyrkan ligger ett bårhus i granit samt en ekonomibyggnad i trä. Dessutom finns en stiglucka från 1928.

Tjärby gamla stenkyrka byggdes på medeltiden men revs 1906, då en ny kyrkobyggnad uppfördes på samma plats efter ritningar av Stockholmsarkitekten Erik Lallerstedt. Byggnaden består av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti och vidbyggd sakristia i nordost, samt ett smalare, högt torn i väster. Kyrkan representerar såväl ut- som invändigt en konsekvent genomförd och mycket välbevarad jugendstil. Kyrkan är en av mycket få kyrkor i Sverige som är uppförd i konsekvent jugendstil. Exteriören har en avskalad prägel med karakteristiskt kontrastverkande material och omsorgsfullt utformade detaljer. Kyrkan har en utpräglad vertikalitet med brant sadeltak och tornet avslutas med en hög, spetsig spira. Samtliga tak är belagda med skiffer. Fasaderna är putsade i grått och rusticeras av en sockel av kvaderhuggen sten. Murarna stöttas av kraftiga strävpelare och upp till kyrkan leder monumentala stentrappor. De rundbågeformade fönstren och portalerna framhävs genom omfattningar i grå sten och rött glaserat tegel.

Interiören är enhetlig, ljus och avskalad och harmonierar i stil med exteriören. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett likaså vitputsat kryssvalv med gjutna anfanger. Altartavla, predikstol och dopfunt har bevarats från den gamla kyrkan, medan läktare, bänkinredning och altarring i mörkbetsat trä härstammar från 1906-07. Interiörens ursprungliga dekorationsmåleri är övermålat och orgeln utbyttes på 1960-talet. Den smäckra bänkinredningen är karaktärsskapande för kyrkorummet. Kyrkan är mycket välbevarad såväl exteriört som interiört.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens staket, stiglucka, bårhus, trädkrans, häckar, gångar och kvartersindelning.
- Den mycket välbevarade exteriören.
- Interiörens jugendprägel med bevarad inredning.
- Äldre inredning.