Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Laholm kn, VÅXTORP 7:4 M.FL. VÅXTORPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

VÅXTORPS KYRKA
10/24/06
Motivering
Våxtorps medeltidskyrka är belägen i södra Halland. Kyrkan angränsar mot norr och väster ett öppet odlingslandskap samt en bybildning mot sydost. Ett församlingshem och vaktmästeri ligger några hundra meter sydväst om kyrkan. Den närbelägna storgården Vallen har ägt större delen av södra Halland och har genom adelsprivilegierna bl.a. haft patronatsrätt över Våxtorps kyrka. Patronatsrätten upphävdes 1922. I kyrkoanläggningen ingår kyrkan med omgivande kyrkogård samt ett bårhus beläget i väster.

Kyrkogården har byggts ut i tre etapper och varje del, liksom kyrkogården som helhet, kringgärdas av stenmurar. Utmed den södra muren växer en trädrad av björk. De gräsbevuxna gravkvarteren genombryts av grusade gångar. I sydost finns en större inhägnad familjegrav för Vallens Gård. Kyrkogården har en sydsvensk prägel med hamlade träd och buxbomshäckar. På kyrkogården finns ett antal person- och lokalhistoriskt intressanta äldre gravhällar.

Kyrkobyggnaden är uppförd av sten som vitputsats. Byggnadskroppen utgörs av ett rektangulärt långhus med smalare rakslutet kor, sakristia belägen öster om koret samt västtorn. På långhusets södra och tornets västra sida finns tillbyggda vapenhus. Merparten av kyrkans murverk är medeltida. Långhus och kor uppfördes troligen på 1200-talet medan delar av tornet samt det södra vapenhuset troligen tillkom under senmedeltiden. Det södra vapenhuset fyller idag funktion som korsarm med bänkplatser. En genomgripande förändring av kyrkan gjordes 1875 efter ritningar av den kände restaureringsarkitekten Helgo Zettervall. Nu uppfördes sakristian i öster och det mindre vapenhuset vid tornets västgavel. Efter en åskbrand 1884, som ödelade en tidigare huv med spira, fick tornet sitt nuvarande utseende med trappstegsgavlar. Exteriören har en välbevarad medeltidskaraktär med tillägg av nygotik och ansluter med sina trappstegsgavlar till en sydsvensk kyrkobyggnadstradition.

Den nuvarande interiören har ännu till stor del en medeltida prägel. Kyrkorummet täcks av kraftiga, medeltida kryssvalv med valvribbor. I långhus och kor finns fragment av medeltida målningar. Inredningen har till stor del formats av större renoveringsinsatser under 1900-talet, framför allt den som genomfördes under ledning av arkitekt Hakon Ahlberg 1925-26. Då flyttades predikstolen till sin plats vid långhusets nordöstra hörn och försågs med ny fot och uppgång. Altaret och predikstolen renoverades och en ny dörröppning upptogs till sakristian. Bänkinredningen, som även fortsätter in i tornet, härrör från 1950-talet och utgör ett dominerande inslag i interiören. Långhusets västra del ändrade karaktär 1975-76, då den befintliga orgeln med fasad installerades, orgelläktaren revs och en spiraltrappa till tornet uppfördes. Inventarier som speglar kyrkans långa kontinuitet är bl a altaruppsatsen och en Kristusskulptur, vilka antas härröra från 1500-talet, dopfunt och predikstol.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, trädrader, gångar och äldre gravhällar.
- Det mycket välbevarade medeltida murverket är unikt och omistligt.
- Kyrkan som den enda i Halland med trappstegsgavlar.
- Helgo Zettervalls stilrestaurering är restaureringshistoriskt intressant.
- Resterna av medeltida måleri.
- Äldre inredning och inventarier.