Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, GRIMMARED 13:1 GRIMMAREDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

GRIMMAREDS KYRKA
1/26/07
Motivering
Grimmareds kyrka är belägen på medeltida kyrkplats i utpräglad skogsbygd nordost om Varberg. Kyrkan ligger på en höjd vid västra sidan av den gamla riksvägen mellan Varberg och Skara. Norr om kyrkan ligger prästgården och på östra sidan av vägen en f d skola, nu församlingshem.

Kyrkogården omgärdas av en naturstensmur. Huvudentrén är belägen i öster och sker via en vitputsad stiglucka. I den södra och östra muren finns öppningar med smidesgrindar. Kyrkogården utvidgades 1963 och i samband med detta anlades en parkeringsplats i söder. Här ligger även en vaktmästeribyggnad.

Grimmareds kyrka uppfördes av sten under medeltiden och i långhuset finns medeltida murverk. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidig koravslutning åt öster som tillkom 1803. Tornet i väster (1813) har tidstypisk flack huv och sluten lanternin, som ovanligt nog är dekorerad med målade vapensköldar åt alla väderstreck. En sakristia vidbyggdes på nordsidan 1959. De vitputsade fasaderna genombryts av stickbågeformade fönsteröppningar. Sadeltaken på långhuset och sakristian har tegeltäckning medan tornhuv och lanternin har plåttäckning. Exteriören präglas av 1800-talets förändringar.

Kyrkorummet har vitputsade väggar och täcks av ett gråmålat trätunnvalv med en smal tandad takgesims. 1862 utfördes en genomgripande invändig renovering i nyklassicistisk stil som präglar kyrkan än idag. Då tillkom den nuvarande predikstolen utförd av Mjöbäckssnickaren Johannes Johansson. Samtidigt tillkom ett nytt innertak som då troligen dekorerades med de nuvarande målade takrosetterna. Altaruppsatsen insattes1879 och altarkorset är bevarat på ursprunglig plats. Karaktärsskapande i kyrkorummet är apostlamålningarna på läktarbröstningen som utfördes på 1700-talet av kyrkomålaren Detleff Ross. Orgelfasaden (1909) härstammar från kyrkans första piporgel, byggd av Kaspar Thorsell. Den nuvarande slutna bänkinredningen insattes 1925. Av den äldre bänkinredningen finns rester kvar i den nuvarande klockarebänken i koret. Glasmålningarna i korfönstren insattes 1928. Läktarunderbyggnader är senare tillkomna. I vapenhuset står en äldre dopfunt i trä från 1500-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, smidesgrindar och stiglucka.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Läktarbröstningens 1700-talsmålningar utförda av Detleff Ross.
- Den välbevarade fasta inredningen från 1800-talet; predikstol, altaruppsats med altarkors på ursprunglig plats, altarring, orgelfasad och dopfunt.
- Dopfunten från 1500-talet.