Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, KARL GUSTAVS KYRKA 1:1 M.FL. KARL GUSTAVS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KARL GUSTAVS KYRKA
10/18/06
Motivering
Karl Gustavs socken ligger i en skogrik bygd i Varbergs kommuns östra delar. Här är landskapet kuperat och genombryts av uppodlade dalgångar i anslutning till sjöar. Socknen hette tidigare Skedeskamma efter en äldre kyrkby med medeltida kyrka, men bytte 1828 namn till Karl Gustav och en ny kyrka byggdes på den gamla kyrkplatsen. Kyrkan ligger väl exponerad på en höjd och omges av ett öppet odlingslandskap med utsikt över sjön Mäsen i sydväst. Kyrkbyn ligger västerut, utmed landsvägen som går söder om kyrkan.

Kyrkogården inramas av en stenmur med innanförliggande trädrad av lind. Från södra muröppningen löper en gång med trappor mot kyrkan. Kyrkogårdsplanen norr om kyrkan är plan medan den södra delen ligger i tre nivåer med stenkant. Gravvårdsområdet är gräsbevuxet med grusade gångar. I nordöstra hörnet ligger ett bårhus från 1967 som senare har tillbyggts mot öster.

Stenkyrkan i Karl Gustav uppfördes 1828 i nyklassicistisk stil efter ritningar av arkitekt Samuel Enander. Byggnaden utgörs av ett rektangulärt långhus med smalare torn i väster och kor med rundad absid i öster samt en vidbyggd sakristia i nordost. Exteriören är välbevarad sedan tillkomsttiden med sparsamt dekorerade, vitputsade fasader, rundbågeformade fönsteröppningar och torn med tidstypisk, flack huv och sluten lanternin.

Även interiören är bibehållen sedan uppförandet med smärre förändringar i biutrymmen 1967 respektive 1979. Det ljusa, rymliga kyrkorummet har vitputsade väggar och täcks av ett rundvälvt brädtak i ljust gul kulör. Absidtakets trompe l'oeilmålade kassettak är karaktärsskapande och ovanligt. Inredningen har en enhetlig, nyklassicistisk utformning med altaruppsats, altarring, predikstol samt sluten bänkinredning från tillkomsttiden, färgsatta i rödbrunt och grågrönt. Predikstolen, och sannolikt även altaruppsatsen, är verk av Mjöbäckssnickaren Johannes Andersson. I kyrkan finns en medeltida dopfunt bevarad från dess äldre föregångare. Orgelfasaden härrör troligen från kyrkans första orgel från 1903 av orgelbyggare Magnusson i Göteborg. Ett nytt orgelverk av Tostareds kyrkorgelfabrik insattes 1972.

Kyrkan har förändrats endast obetydligt sedan uppförandet och är ett välbevarat exempel på det tidiga 1800-talets kyrkoarkitektur. Den är även ett historiskt minnesmärke över socknens namnbyte från Skedeskamma till Karl Gustav.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens stenmurar, trädrader och gångar.
- Den sedan uppförandet välbevarade exteriören i nyklassicistisk stil.
- Absidens takmålning.
- Kyrkorummets sedan tillkomsttiden väl bibehållna enhetliga klassicistiska inredning.
- Orgelfasaden
- Den medeltida dopfunten.