Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, SIBBARP 2:1 SIBBARPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

SIBBARPS KYRKA
10/24/06
Motivering
SIBBARPS KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats nordost om Sibbarps by i norra Halland. Kyrkan ligger på gränsen mellan öppet odlingslandskap och skogsmark och ingår i Ätradalens riksintresseområde för kulturmiljövården. Till anläggningen hör två rödmålade ekonomibyggnader norr om kyrkan. Pastorsexpeditionen (tidigare prästgård) är enskilt belägen sydost om kyrkan.

Kyrkogården inhägnas av en bred kallmurad stenmur, delvis omlagd 1876, med svängd form i de västra delarna. Muren genombryts av smidesgrindar och kantas av trädrader. I murens nordöstra del finns en ovanlig stiglucka av trä med röd brädfodring och sadeltak, kallad Baggens port. Bland gravvårdarna märks ett flertal från 1600-talet.

Sydväst om kyrkan står en brädfodrad rödmålad klockstapel som kröns av en spetsig spira. Klockstapeln är av hög ålder, möjligen från 1500-talet, och har ett tornliknande utseende. En av kyrkklockorna härrör från tiden 1450-1550 och tillhör därmed de äldsta i Halland.

Kyrkan har medeltida ursprung och i såväl långhus som kor ingår betydande mursträckningar från kyrkans äldsta tid. Kyrkobyggnaden utgörs av ett rektangulärt långhus med smalare tresidigt avslutat korparti, tillkommet vid östförlängning 1833. Långhus och kor täcks av separata skiffertäckta (1911) sadeltak och de vitputsade murarna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Nya fönster upptogs 1876, då kyrkan också fick en västportal. 1911 vidbyggdes ett vapenhus av trä i nationalromantisk stil i väster. Detta revs 1998 och ersattes med ett större i liknande utförande, med återanvändande av äldre portal, fönster och snickeridetaljer. Kyrkan har genom åren genomgått flera reparationer och mindre förändringar men har som helhet bibehållit den medeltida karaktären, med undantag av de förstorade fönsteröppningarna.

Kyrkorummet är invändigt vitputsat och täcks av ett spegelvalv med kassettindelning. Koret skiljs från långhuset genom en välvd kraftig triumfbåge och inrymmer en med skrank avdelad sakristia. I triumfbågen sitter ett senmedeltida krucifix på ursprunglig plats. Kyrkan bevarar flera intressanta äldre inventarier. Predikstolen från omkring 1590 tillhör de äldsta i Halland och är en av få bevarade i renässansstil. Den har en inskription på danska och smyckades med ytterligare träsniderier 1694, samt med änglabilder på 1700-talet. Dopfunten är ett verk från 1600-talet, skuren i ek i praktfull barock, liksom den samtida dopfuntsbaldakinen. Såväl dopfunt som baldakin är dekorerade med inskriptioner på danska och har äldre färgsättning.

1911 genomfördes en radikal omgestaltning av kyrkorummets inredning och kyrkan fick då i stort sett sin nuvarande interiör. En äldre sluten bänkinredning avlägsnades, liksom en äldre läktarbröstning, dekorerad med apostlabilder (placerade på väggarna under läktaren). I stället insattes en ny öppen bänkinredning, läktare, altare, altaruppsats, altarring och sakristieskrank efter ritningar av arkitekterna Adrian Crispin Peterson och Charles Lindholm. Altarprydnaden i jugendstil utgörs av en målning av Göteborgskonstnären Albert Eldh i ett ramverk av M B Wallström från Lödöse. Orgelfasaden ritades av Ludvig Hedin 1855 och härrör från kyrkans första Söderlingorgel, som inköptes från Ljungby kyrka. 1911 renoverades fasaden och nya ornament tillkom. De tjocka murarna och triumfbågen minner om kyrkans medeltida ursprung. Inredningen präglas av de äldre inventarierna samt av renoveringen 1911. Den nuvarande färgsättningen tillkom 2005.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, grindar, trädrader, äldre gravvårdar och klockstapel av hög ålder.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Den välbevarade exteriören med prägel av medeltid och 1833 års östförlängning.
- Predikstolen i renässansstil från omkring 1590.
- Dopfunten med baldakin i praktfull barock.
- Orgelfasaden
- Den fasta inredningen från 1911.
- Altartavlan av Albert Eldh.