Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, TRÄSLÖVSLÄGE 78:1 TRÄSLÖVSLÄGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

TRÄSLÖVSLÄGE KYRKA
3/6/07
Motivering
TRÄSLÖVSLÄGES KYRKA är belägen i Träslövsläge söder om Varberg. Träslövsläge är Hallands största och äldsta fiskeläge som idag främst fungerar som sommarbadort. Bebyggelsen består i huvudsak av äldre trähus kringgärdade av staket och murar som utefter trånga gränder klättrar sig uppåt från hamnen.

Kyrkotomten är gräsbevuxen och i dess utkanter växer lövträd och buskar. Ett bårhus med vitputsade fasader ligger väster om kyrkan, omgivet av lövträd. Två stenlagda gångar löper från kyrkotomtens nordöstra hörn fram kyrkans entré i väster och till sakristian.

Kyrkan uppfördes 1926 i trä i klassicerande stil efter ritningar av Göteborgsarkitekten Sigfrid Ericson och invigdes året därpå. För byggnadsarbetet svarade byggmästarbröderna Albin och Carl Wilhelm Gustafsson, verksamma i Västsverige under 1900-talets första del. Kyrkan är en representant för bröderna Gustafssons kyrkobyggnadskonst och byggmästartraditionen i Sandhults socken i Västergötland. Kyrkobygget kunde realiseras efter insamling av gåvomedel som inleddes redan 1910. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat kor åt öster, sakristia i norr och ett karaktärsskapande lågt kraftigt torn i väster. Liksom många av byggnadstidens träkyrkor är ytterväggarna panelklädda och i det här fallet målade i en ljust gulvit kulör. Den välbevarade exteriören i tjugotalsklassicism är strängt symmetrisk i väl avvägda proportioner och fasaderna artikuleras med pilastrar, profilerad takgesims och västportal i form av en tempelgavel. Fönstren sitter i liv med fasaden och har segmentbågiga överstycken med breda omfattningar. Ett antal runda fönster finns i såväl torn som långhus. Långhusets valmade sadeltak och den flacka tornhuven är tegeltäckta. 1983-84 sammanbyggdes kyrkan med församlingslokaler som förbinds med kyrkan via tornets sydfasad.

Kyrkorummet präglas av inredningen från 1920-talet samt av 1951 års tillägg, främst i form av omfattande dekorationsmålningar. För renoveringsförslaget svarade kyrkans arkitekt Sigfrid Ericson. De karaktärsskapande takmålningarna utfördes av konstnären Joël Mila och hans hustru Hilma (blomsterbården). Takmålningarna skildrar i 1700-talstradition Jesus liv och gärningar och de bibliska gestalterna har på medeltida vis lånat ansiktsdrag från människor i bygden. Joël Mila målade även altartavlan föreställande "Jesus stillar stormen" med Svartskär och Rödskär, belägna utanför Träslövsläges hamninlopp, i bakgrunden. Takmålningarna är unika för Halland, utförda av en konstnär som bidragit med många konstverk i de halländska kyrkorna. Mila utförde även altartavlan, som inramas av ett klassicerande ramverk. Altarkorset på den norra korväggen härrör från Träslövs kyrka och utgjorde fram till 1951 altarprydnad. Den fasta inredningen härrör i huvudsak från byggnadstiden och är gråmålad med marmoreringar i svart, rött och grönt. Predikstolens ljudtak tillkom 1966. Under läktaren har åt söder ett fönster fått lämna plats för en glasad pardörr genom vilken kommunikationen med det tillbyggda församlingshemmet sker. Tre bänkrader i söder avlägsnades i samband med anslutningen av tillbyggnaden.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkotomtens stenmurar och bårhus.
- Kyrkans sedan 1920-talet välbevarade exteriör.
- Den fasta inredningen från byggnadstiden.
- Det invändiga dekorationsmåleriet av Joël och Hilma Mila.