Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, VALINGE 10:3 VALINGE KYRKA

 Anläggning - Värdering

VALINGE KYRKA
11/16/06
Motivering
VALINGE KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats centralt vid vägkorset i Valinge, nordost om Varberg. Ortens bebyggelse ansluter i väster. Prästgården och pastorsexpedition samt skola ligger ett stycke sydost om kyrkan. Till anläggningen hör en äldre rödmålad ekonomibyggnad norr om kyrkan. Kyrkogården kringgärdas av en kallmurad skalmur som kantas av trädrader och som genombryts av smidesgrindar dekorerade med silverkors.

Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1890-91 efter ritningar av arkitekt Carl Fredrik Ekholm. Delar av västgaveln och nedre delen av tornet (1840) från den äldre föregångaren på platsen ingår i den nuvarande kyrkan. I tornet hänger två kyrkklockor, varav en ovanligt stor från 1500-talet, gjuten i församlingen. Kyrkan är utvändigt vitputsad och försedd med rundbågiga fönster och lunettfönster ovanför portalerna. Långhuset har ett flackt koppartäckt sadeltak och tornet avslutas upptill av triangelformade gavlar samt en spira. Den välbevarade exteriören präglas av nyklassicism och nygotik och har ursprungliga fönster.

Interiören präglas av byggnadstiden och av 1953-54 års renovering. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett tredingstak, indelat i fält av listverk, målat i ljusgrön kulör och golvet täcks av en orangeröd heltäckningsmatta. Stora delar av inredningen från byggnadstiden är bevarad; altaret, altartavlan, sakristieskranket, altarringen, predikstolen med svängd trappa, psalmnummertavlorna och läktaren samt troligen orgelfasaden. Läktartrapporna från 1890 är ovanliga. Från kyrkans äldre föregångare har ett fåtal inventarier överförts; dopfunten i barockstil som härrör från 1600-talets förra hälft och en basunängel från 1700-talet. Den öppna bänkinredningen tillkom 1953-54.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar och trädrader.
- Kyrkans sedan byggnadstiden föga förändrade exteriör.
- Den fasta inredningen från 1800-talet.
- Läktartrapporna
- Dopfunten och basunängeln.