Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, LÖDERUP 105:1 LÖDERUPS KYRKA

 Anläggning - Värdering

löderups kyrka, LÖDERUPS KYRKA
4/2/20
Motivering
Kyrkan, kastalen och kyrkogården utgör tillsammans med den ovanligt välbevarade prästgårdsanläggningen, flera generationer skolbyggnader, klockaregården och de olika vägsträckningarna ett äldre sockencentrum med stora kulturhistoriska värden. Kyrkogårdens västra del har bevarat en mycket ålderdomlig karaktär med en stor del äldre gravvårdar, vilken förstärks av prästgården med de smidda järngrindarna från 1805 mot väster och naturstensmuren mot söder. Den sägenomspunna eken bidrar starkt till kyrkogårdens karaktär och har höga kulturhistoriska och biologiska värden. Kyrkoanläggningen utgör även en betydelsefull del i området av riksintresse för kulturmiljövården.

Löderups kyrka utgör med sitt breda västtorn med den höga och välhuggna sockeln samt kastalen en ovanlig väl sammanhållen medeltida bebyggelseenhet. Västtornet och kastalen utgör tillsammans med bland annat tornen i Hörups och Valleberga kyrkor en speciell kategori torn med oklar ursprunglig funktion. Såväl tornet som kastalen har bevarade medeltida murar, trappor, dörr-, ljus- och ljudöppningar. Västtornet har även en välhuggen kalkstensportal i vapenhuset och spår efter tornbågen och kan ha haft en emporvåning för kyrkans patronus. Kyrkans uppförande är tillskriven Carl Stenmästare eller hans verkstad, vilket bidrar till kyrkans intressanta tidiga byggnadshistoria.

Kyrkobyggnadens och kastalens exteriör hålls samman av den renovering som utfördes av Carl Georg Brunius 1860 genom hans tillägg med rundbågefris, tegelomfattningar och gavelrösten. Den fasta inredningen och inventarierna är av mycket hög kulturhistorisk och konstnärlig kvalitet, som bl. a altaruppsatsen, det äldre altarbordet och del till altaruppsats, predikstolen, epitafium samt den rikt huggna dopfunten. Altaruppsatsen och sannolikt altarbordet är tillverkade av Matthias Stenberg och har stora lokalhistoriska värden, med kopplingen till Johan Jerling och med altaruppsatsen i S:t Maria i Ystad som stått som förebild till altaruppsatserna i till exempel Löderups och Valleberga kyrkor. Även predikstolen som är tillskriven Jacob Krembergs verkstad eller Köpingemästaren har stora kulturhistoriska och regionala värden.

Den äldre kyrkdörren som står uppställd i vapenhuset utgör tillsammans med den knotiga eken på kyrkogården beståndsdelar i folksägnen om prästmordet i Löderup, som utgör ett värdefullt immateriellt kulturarv.