Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ystad kn, VALLEBERGA 198:1 VALLEBERGA KYRKA

 Anläggning - Värdering

valleberga kyrka, VALLEBERGA KYRKA
4/2/20
Motivering
Kyrkan, kastalen och kyrkogården utgör tillsammans med den före detta skolbyggnaden en kulturhistoriskt intressant bymiljö intill den äldre landsvägen med sin före skiftena mycket långa radby. Kyrkogården har bevarat en klassisk 1800-talsplanering med gjutjärnsstaket, trädrader, raka grusade gångar och stenomgärdade gravplatser. Kyrkomiljön ingår som en väsentlig del i riksintresseområdet runt Löderup och Valleberga och kyrkans höga smala torn utgör ett landmärke i det flacka odlingslandskapet.

Valleberga kyrka intar en särställning bland landets medeltida kyrkor genom att ursprungligen vara uppförd som en rundkyrka med korsformig plan, sannolikt uppförd på kyrkligt initiativ eller av profana stormannasläkter i området. Rotundan med kor och absid är välbevarad och det medeltida murverket med bl. a den skråkantade sockeln, absidens konsollist och fönsteröppning i öster samt de rekonstruerade portalerna utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik. Den invändiga kalkstenstrappan med ritsningar i putsen och öppningar till en emporvåning är intressanta spår som tillsammans med de tillvaratagna medeltida byggnadsdelarna, som till exempel gravstenar och reliefstenar till en lektoriemur kan berätta mer om kyrkans tidiga uppförande och utförande. I kyrkorummet finns även bevarade triumf- och tribunbåge, korets massiva tunnvalv av kalkstensflak, sidoaltarnischer, sakramentsskåp, kalkmålningar och ribbkryssvalvet av tegel.

Kyrkan är även restaureringshistorisk intressant, då domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlins undersökningar av den medeltida rundkyrkan resulterade i nybyggnad istället för rivning, och en helt ny kyrka uppfördes i anslutning till den kvarstående romanska rundkyrkan. Wåhlins om- och nybyggnad håller samman kyrkans olika delar och har skapat en säregen kyrkobyggnad med det höga smala tornet i norr. Såväl exteriören som interiören i de byggnadsdelar som tillkom 1908–1910 är mycket välbevarade med originaldörrar och fönster samt den ursprungliga inredningen i ek med jugenddekor. Det är relativt få kyrkor som försågs med inredning och målningar i art nouveau eller jugenddekor, vilket var en konst- och arkitekturhistorisk period runt sekelskiftet 1900.

Kyrkan har även en rad inventarier och fast inredning av mycket hög konstnärlig kvalitet, som till exempel dopfunten, predikstolen och altaruppsatserna. Kyrkan är även intressant ur ett regionalt perspektiv, då kyrkans uppförande är tillskriven Carl Stenmästare och Matthias Stenbergs altaruppsats kan tillsammans med den i Löderup från 1735 ses som förminskade och förenklade altaruppsatser efter förebilden i St:a Maria kyrka i Ystad.

Den medeltida kastalen är byggnadshistoriskt märklig och har välbevarade murverk, trappor, dörr och ljus- och ljudöppningar. Den 1957 iordningställda bottenvåningen är ett intressant exempel på en typ av ”kyrko- eller stenmuseum”.