Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Töreboda kn, BEATELUND 2:1 BEATEBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

BEATEBERGS KYRKA
9/13/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Beatebergs kyrka vid sjön Vikens östra strand ligger i en välbevarad kyrkby med bland annat två prästgårdar, skola, lärarbostad samt några gårdar. Kyrkplatsen, som är från 1758, har ett högt och naturskönt läge med utsikt över sjön.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den kvadratiska kyrkogården omges av en stenmur och en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar, placerade mellan stenstolpar. På kyrkogården finns några grusgångar. Enstaka gravvårdar omges av grusytor och stenram, kedjor eller järnstaket.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes 1877-1881 efter ritningar av Emil Viktor Langlet. Den sexkantiga kyrkan med låg kupol, 6 trapphus och centraltorn är en välbevarad och karakteristisk representant för Langlets centralkyrkor. Byggnaden präglas av sin rikt artikulerade fasad i rött tegel, hämtat från närbelägna Ryholms tegelbruk. De rundbågade fönsteröppningarna har gjutjärnsbågar med innerbågar av trä.
Interiören har till största delen behållit det sena 1800-talets stilideal. Det öppna kyrkorummet domineras av sitt stjärnformade tak, uppburet av kraftiga pelare. De 6 läktarna, placerade mellan pelare, öppnar sig mot kyrkorummet genom rundbågar. Orgeln är tillverkad av EA Setterquist 1878. Inredningen är den ursprungliga, bortsett från bänkarna som utbyttes vid Adolf Niklassons renovering 1962. Ursprungliga bänkar finns bevarade på läktarna.
Från föregående kyrka har bland annat bevarats en lillklocka från 1766 samt delar till en äldre predikstol och altaruppsats (nu förvarade i ett av trapphusen). 12 italienska oljemålningar från 1700-talet är skänkta till kyrkan.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkans öppna läge vid Viken
-Kyrkan representerar de centralkyrkor av nationellt intresse, som uppfördes enligt Langlets ritningar under 1800-talets senare del
-Den välbevarade exteriören med gjutjärnsfönster
-Den välbevarade interiören med ursprunglig inredning och rymd
-Bänkarnas symmetriska placering
-Delar till predikstol mm som bevarats från föregående kyrka
-Kyrkogårdens stenmur, grusgångar, smidesgrindar och äldre gravvårdar