Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Töreboda kn, BJÖRKÄNG 7:1 TÖREBODA KYRKA

 Anläggning - Värdering

TÖREBODA KYRKA
9/13/06
Motivering
KYRKOMILJÖN - Töreboda kyrka är högt belägen på ny kyrkplats i stationssamhället Töreboda vid Göta kanal. Kyrkan utgör ett monumentalt inslag i den i övrigt ganska flacka landskapsbilden. En medeltida föregångare låg ett stycke från den nuvarande.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den stora kyrkogården, utvidgad vid flera tillfällen, inramas av en nyare stenmur och en trädrad. Smidesgrindarna är upphängda mellan stenstolpar, krönta av stenklot. Gravvårdarna indelas i kvarter genom häckar och grusgångar. Norr om kyrkan finns en minneslund och ett bårhus från 1973.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes i 1869 efter ritningar av Albert Törnqvist. Byggmästare var Gustaf Andersson och Johan Larsson från Varola. Den stora kyrkan har torn med spira i norr och ett smalare, polygonalt kor i söder. Sakristia uppfördes 1951. Kyrkans välbevarade exteriör, med rundbågade, diagonalspröjsade fönster och tegelfasad med portaler, strävpelare och rundbågsfriser, visar på ett tydligt sätt det sena 1800-talets nyromanska ideal. Tornuret med fyra urtavlor är tillverkat på orten.
Kyrkorummet täcks av ett ursprungligt, kassettindelat tredingstak. En triumfbåge skiljer långhuset från det smalare koret. Läktaren samt predikstol och orgelfasad, troligen ritade av Albert Törnqvist, är också från kyrkans byggnadstid. Senare tiders förändringar har haft stor inverkan på interiörens nuvarande karaktär. Vid Einar Lundbergs 1950-talsrenovering, då ett altarskrank avlägsnades, fick kyrkan bland annat nuvarande bänkinredning, altarring, altare samt altartavla och glasmålningar ritade av Torsten Nordberg. Nuvarande färgsättning är ett resultat av en renovering 1981 liksom läktarunderbyggnaden och en kororgel. Om föregående kyrka påminner den medeltida dopfunten, en altaruppsats från 1738 (nu på västra långhusväggen) samt under läktaren en 1700-talsmålning och ett fragment av en medeltida madonnaskulptur. På långhusvinden förvaras bland annat ett medeltida krucifix, och i ett av tornrummen finns 1869 års altarring, altaruppsats och nummertavlor.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
- Kyrkan utgör ett monumentalt inslag i Töreboda
- Den föga förändrade exteriören är en representant för de mycket stora, nyromanska sockenkyrkorna
-Kyrkans artikulerade fasad av rött tegel
-Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag.
-Bevarat tredingstak och ursprunglig inredning
- Altartavlan och glasmålningarna från 1951
- Inredning och inventarier från socknens gamla kyrka visar på en lång historisk kontinuitet
-Kyrkogårdens trädrad, smidesgrindar och grusgångar och häckar.