Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Mark kn, HYSSNA 1:4 HYSSNA KYRKA

 Anläggning - Värdering

HYSSNA KYRKA
10/4/05
Motivering
HYSSNA KYRKA ligger väl synlig, på ett impediment på Hyssnaslättens öppna odlingslandskap, ca 700 meter nordost om Hyssna gamla kyrka. Den monumentala kyrkan med sin tydliga placering utgör ett viktigt blickfång i det omgivande kulturlandskapet. I kyrkans närmaste omgivning finns söderut gamla kyrkstallar och prästgård samt i väster församlingshemmet. Kyrkogården inhägnas till största delen av en tätvuxen hög häck med smidesgrindar. En lindallé kantar kyrkogårdsgången i söder. Bårhuset (1963) är beläget nordväst om kyrkan.

Hyssna kyrka uppfördes på ny kyrkplats 1907 efter ritningar av Stockholmsarkitekten Tor Thorén, baserade på ursprungsritningar av Göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson. Kyrkan är uppförd i nygotisk stil med inslag av jugend, främst i interiören. I exteriören återfinns den relativt ovanliga materialkombinationen natursten och puts. Kyrkan är en god representant för de få större sena nygotiska sockenkyrkor som uppfördes på ny kyrkplats i början av 1900-talet. Hyssna kyrka är en av flera kyrkor uppförda vid denna tid där historiska formspråk lånades från inhemska landskyrkor i kombination med jugendformer, i syfte att vidareutveckla det gotiska formspråket. Det märks särskilt i tornets och portalernas utformning. Karaktärsskapande är de branta takfallen och de branta tjocka solbänkarna, som i koret är bågformade samt stenarbeten i fönster- och portalomfattningar.

Den fasta inredningen är verk av Stockholmsarkitekten Fritz Eckert och omfattar bänkinredning, orgelläktare, psalmnummertavlor samt dopfunt. Trots 1900-talets renoveringar representerar kyrkans interiör på ett tydligt sätt det tidiga 1900-talets nygotik med jugendinfluenser. Predikstolen och altaruppsatsen i barockstil är utförda av bildhuggaren Gustaf Kihlman 1706 respektive 1710 och överflyttade från Hyssna gamla kyrka.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens häckar, smidesgrindar och lindallé.
- Kyrkans sedan byggnadstiden välbevarade exteriör.
- Den fasta inredningen från tillkomsttiden ritad av Stockholmsarkitekten Fritz Eckert.
- Jugendinfluenserna märks särskilt i dörrpartiet mellan långhus och vapenhus med tillhörande sido- och överljuspartier.
- Predikstolen och altaruppsatsen.