Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Karlshamn kn, HÄSTARYD 5:14 MÖRRUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

MÖRRUMS KYRKA
9/30/13
Motivering
Mörrums kyrka och kyrkogård är en kulturhistorisk värdefull flerhundraårig miljö med rötter i medeltid. Miljön präglas idag framförallt av 1800-talet där kyrkan genom sitt läge och sin utformning utgör ett viktigt landmärke och en symbol för socknen. Kyrkomiljön speglar tillsammans med gamla prästgården, idag församlingshem och pastorexpedition, och en intilliggande skolbyggnad äldre tiders sockencentrum.

Kyrkans exteriör med sin tydliga prägel av 1800-talets nyklassiska kyrka, kännetecknande för den traditionella bilden av den svenska sockenkyrkan, tillmäts kulturvärden. Det betonas bland annat av den ljusa putsfasaden, de höga fönstren och tornet med lanternin. I Lunds stift är denna kyrkotyp i första hand företrädd i Blekinge medan den är mer sällsynt bland de skånska kyrkorna. Under åren 1760-1860 tillkommer förhållandevis många kyrkor i Blekinge, sammantaget byggdes 13 kyrkor dvs. 39% av landskapets dåvarande 32 kyrkor. Av dessa gestaltades närmare hälften i tidens karaktäristiska nyklassiska arkitekturstil.

I interiören upplever man framförallt nybyggnadstiden 1844-1847 där kulturhistoriska värden är kopplade till det öppna kyrkorummet, det kassettmålade tunnvalvet, den sammanhållna inredningen med altartavla, predikstol och läktare. Senare tiders tillägg som bänkinredning, ny färgsättning, orgel underordnar sig kyrkorummet och tillför årsringar till kyrkans historia utan att förta den väl sammanhållna helheten. Tilläggen har sin grund i moderna behov och kyrkomusikliv.

Orgeln, byggd 1961 Max Bader Orgelbau, Hardheim/Odenwald, Tyskland och ombyggd 1979 av Johannes Kunkel, Lund, representerar tillsammans med läktaren genom sin placering i väster ett traditionellt mönster som är kännetecknande för 1800-talets stora och ny- och ombyggda kyrkor. Läktarbarriären är en betydelsefull del av kyrkorummet och ansluter till dess utformning medan orgelfasaden är modernt gestaltad.