Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Hagfors kn, SUNNEMO 1:31 SUNNEMO KYRKA

 Anläggning - Värdering

SUNNEMO KYRKA
5/3/05
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
SUNNEMO TRÄKYRKA, med placering mitt i byn och uppförd av bruksägaren Johan Börjesson, är en viktig symbolbyggnad för socknen och avspeglar historien om bygdens uppsving genom järnhanteringen på 1600-talet. Kyrkan har en helt spånklädd exteriör och vittnar om flera ombyggnationer.
Kyrkan bestod ursprungligen av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti. Västtorn, en korsarm i norr och sakristia i öster kom senare. Kyrkan förlängdes i väster 1853-56. Vid en återställande restaurering 1934-35 raserades den norra korsarmen och vapenhuset fick sin befintliga form. Kyrkan återfick därmed mycket av sin ålderdomliga karaktär. Västtornet, som efter ombyggnaderna rider på långhusets västra gavel, ger kyrkan ett specifikt särdrag bland länets träkyrkor.
Kyrkorummet har en långsmal form med bara timmerväggar under brutet, brädvälvt innertak. Rummet har väl sammanhållen helhet med altaruppsats och predikstol i renässansens stil som dominerar koret tillsammans med en klassicerande altarring som omsluter altaruppsatsen. Bänkar, fördelade i två kvarter, vägganslutna och löpande djupt in under västläktare utgör ett betydelsefullt inslag för rummets karaktär.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användande av kyrkan och kyrkomiljön:
- kyrkan utgör en del av en väl sammansatt bebyggelsemiljö
- kyrkans exteriör och planform avspeglar flera ombyggnadsfaser där ett på långhuset ridande västtorn ger byggnaden ett specifikt särdrag bland länets träkyrkor
- sammanhållen interiör som är ett resultat av 1900-talets restaureringar
- altaruppsats och predikstol i renässansen
- den mot altaret omslutande altarringen från 1856
- kyrkogårdens mur dess grindar tillverkade vid Sunnemohyttan