Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kristinehamn kn, LILJEBÄCK 1:7 KRISTINEHAMNS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KRISTINEHAMNS KYRKA
3/23/04
Motivering
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING
KRISTINEHAMNS TEGELKYRKA, uppförd 1847-58, intar en framträdande plats i den svenska arkitekturhistorien. Den representerar nygotikens genombrott i Sverige, inte bara i stilmässigt avseende utan även i fråga om material och byggteknik. Karakteristiskt stildrag är de röda tegelfasaderna med skarpt profilerade muröppningar, tegelblinderingar och geometrisk ornamentik vilket sedan blev stilbildande för många nygotiska kyrkor under de sista decennierna av 1800-talet. Kyrkan, ritad av arkitekten Carl Georg Brunius, och byggd med en medeltida katedral som förebild och räknas till arkitektens förnämligaste byggnadsverk.
Vid en tidstypisk renovering på 1930-talet under ledning av arkitekt Bror Almquist inflyttades bevarad altaruppsats och predikstol från den gamla kyrkan. De bär påtaglig vittnesbörd om den nuvarande kyrkans föregångare och är förnämliga exempel på värmländsk kyrkokonst från 1700-talet. Ursprunglig, och av kyrkans arkitekt skapad altaruppsats och predikstol, finns bevarade i biutrymmen. Senare tiders tillägg i form av ny dominerande kororgel, dopkapell i södra tvärskeppet, ny färgsättning på snickerier och inbyggt vindfång under västläktare har medfört en viss påverkan på kyrkorummets nygotiska huvudkaraktär.
Kyrkan omges av en kyrkogård som tydligt avspeglar sin tids smak och ideal genom gravvårdarnas storlek, utformning, färg och material. Här finns en för Värmland unik samling gravhällar från 1600- och 1700-talet.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- kyrkan är ett av landets viktigaste exempel på nygotik
- kyrkan har såväl i sin helhet som i detaljer synnerligen ömtåliga kulturhistoriska karaktärsdrag
- interiörens, trots vissa förändringar, huvudsakligen ursprungliga karaktär
- den nygotiska inredningen
- bevarad 1700-talsinventarier som altaruppsats, predikstol, epitafier och huvudbanér i provinsiell barockstil
- kyrkogårdens samling av gravhällar från 1600- och 1700-tal