Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Österåker kn, RYDBOHOLM 2:1 ÖSTRA RYDS KYRKA

 Anläggning - Värdering

ÖSTRA RYDS KYRKA
1/1/04
Motivering
Östra Ryds kyrka och Rydboholms gård är historiskt starkt förknippade med varandra genom ätterna Sture, Vasa och Brahe. Detta avspeglas både i kyrkans exteriör och inredning, men även i det kulturlandskap kyrkan ligger i med fornlämningar, åkrar, välhållen bebyggelse, alléer och engelsk park.
Östra Ryds kyrka, med föregångare i en äldre sockenkyrka, uppfördes under första hälften av 1400-talet. Sakristian från cirka 1300 ingår i den nuvarande kyrkan. Från den tiden är även dopfunten och en medeltida träskulptur. Altarskåpet från 1480-tal tillskrivet Johannes snickare är unikt genom sitt väldokumenterade ursprung.

Även om kyrkans form ändrats från salkyrka till korskyrka genom 1690-talets tillbyggnad, sätter den senmedeltida byggnaden med sina ursprungliga valv och kalkmålningar en stark prägel på kyrkorummet. Detta avspeglas främst i interiören där långhusets proportioner och valv med kalkmålningar från 1449 av Johannes Iwan dominerar det första intrycket. Väl inne öppnar sig kyrkan mot korsarmarna i norr och söder och det ljusa gravkoret i öster.

Kyrkan har en konstnärligt högklassig inredning från 1600-talets slut med predikstol signerad av Andreas Heysig, som troligen även utfört altaruppsatsen.

Församlingen äger en för vårt land unik konstsamling med i huvudsak bibliska motiv. De flesta målningarna har skänkts av medlemmar ur Braheätten från det närbelägna Rydboholm. Målningarna är daterade till 1600- och tidigt 1700-tal och pryder kyrkorummets väggar. I kyrkan finns dessutom en rik samling av medeltida träskulpturer, ljusredskap, altarsilver samt begravningsvapen och -fanor.


Att särskilt tänka på i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:

· kyrkans omgivningar präglas av herrgårdslandskap med öppen odlingsmark och alléer samt fornlämningar
· kyrkogårdens gråstensmurar och trädkrans inramar kyrkan
· byggnadens murverk av tegel alltsedan tidig medeltid är ett viktigt byggnadshistoriskt dokument bland uppländska sockenkyrkor
· äldsta inventarierna dopfunt, helgonskulptur från omkring 1300
· medeltida altarskåp tillskrivet Johannes Snickare
· inredning från 1600-talets slut såsom predikstol och altaruppsats av hög konstnärlig kvalité
· konstsamling med bibliska motiv som är unik för Sverige.